Читај ми!

Почела евакуација цивила из Хомса

У пратњи изасланика УН почела евакуација цивила из Хомаса. Борбе су прекинуте, а у граду, који је под опсадом сиријске војске, има до 3.000 цивила.

У сиријском граду Хомсу, који је под опсадом сиријске војске, почела је евакуација цивила, а борбе су прекинуте, јавио је Би-Би-Си.

У побуњеничку област дошло је шест аутобуса и неколико амбулантних кола у пратњи изасланика Уједињених нација, да преузму прву групу цивила, до 200 људи. Верује се да је у Хомсу до 3.000 људи остало заробљено због борби.

На основу договора о прекиду ватре између сиријских снага и побуњеника, а уз посредство УН, у Хомс у суботу треба да буде допремљена и хуманитарна помоћ.

Делови старог града Хомса су под војном опсадом од јуна 2012. године.  Многе четврти су под рушевинама, а становништву недостаје хране.

УН и Сирија су постигли договор којим се дозвољава цивилима да напусте подручја Хомса под војном опсадом више од 18 месеци, објавио је јуче покрајински гувернер.

Та изјава је уследила неколико дана након сусрета режима и представника опозиције на мировним преговорима у Женеви, током којих се разговарало о ситуацији у опкољеним деловима тог централног града, пренео је АФП.

Пре неки дан је објављено да је током недавних мировних преговора у Женеви, један од апела међународне заједнице био да се омогући достављање помоћи за цивиле у подручјима Хомса.

Две стране у сиријском сукобу су једна на другу сваљивале кривицу за блокирање конвоја међународне помоћи који је данима био приправан.

Наредна рунда разговора о Сирији планирана је за 10. фебруар, а сиријска влада је потврдила да ће учествовати на њима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи