Читај ми!

САД и ЕУ посвађани због Украјине?

Украјинска криза утицала је и на односе ЕУ и САД. На снимку који се појавио на "Јутјубу" амерички функционери с ниподаштавањем говоре о улози ЕУ у решавању проблема у Украјини. На другом снимку се званичници ЕУ жале да функционери САД са презиром посматрају њихове дипломатске напоре за решење кризе. Амерички званичници сумњају да Русија стоји иза објављивања снимака.

Снимци наводних телефонских разговора високих функционера САД и Европске уније објављени на друштвеној мрежи Јутјуб потресли су Брисел и Вашингтон и разоткрили дубок јаз у вези са украјинском кризом, преноси Танјуг.

На првом од два снимка помоћница државног секретара Сједињених Држава Викторија Нуланд током разговора са Џефријем Пјатом, америчким амбасадором у Кијеву, с ниподаштавањем говори о покушајима Брисела да посредује у Украјини и у једном тренутку каже: "Ј... ЕУ".

На снимку се чује како се Викторија Нуланд, која је данас допутовала у Кијев, договара са амбасадором како од лидера опозиције саставити нову украјинску владу, ословљавајући водеће опозиционаре Виталија Кличка и Арсенија Јацењука надимцима "Клич" и "Јац".

Они потом разговарају о потреби да се у Кијев упути високи изасланик генералног секретара Уједињених нација како би се маргинализовала улога ЕУ у Украјини.

Нуланд каже да је о томе већ разговарала са људима из УН и да је генерални секретар Бан Кимун спреман да именује изасланика.

"Тако ћемо да залепимо ову ствар, то јест УН ће да је залепи", каже Нуланд и додаје: "Знаш, ј... ЕУ". 

На другом снимку, који је на Јутјуб поставио исти анонимни корисник, чује се разговор између Хелге Шмит, блиске сараднице високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, и амбасадора ЕУ у Украјини.

Обоје се жале да амерички званичници с презиром говоре о дипломатским напорима Брисела.

"Они иду около и говоре људима да нам је политика слаба, док они припремају санкције", каже Хелга Шмит и истиче да је о томе већ разговарала са Ештон.

"Можда би могао да попричаш о томе са америчким амбасадором?", чује се на снимку разговора на немачком.

"Не треба да се такмичимо ко је јачи, имамо друге инструменте", одговара амбасадор Јан Томбински, док Шмит каже да ће Ештон о овом проблему разговарати са америчким државним секретаром Керијем.

Шмит је заједно са Ештоновом била у Кијеву 31. јануара.

Засад ни из Брисела ни из Вашингтона нема званичних коментара о овим снимцима, али мало ко верује да је реч о фалсификату, јер су гласови учесника у разговорима јасно препознатљиви.

Један неименовани европски дипломата рекао је за бриселски портал "ЕуОбзервер" да је очигледно реч о покушају Русије да компромитује западну дипломатију.

"Ово је објављено управо стога што се Руси боје заједничког приступа ЕУ и САД украјинском проблему", рекао је овај дипломата.

Он је, међутим, додао да садржај разговора тачно одсликава атмосферу у Вашингтону, не само у вези са Украјином.

"Они су уморни од европске дипломатије, која не даје ефекте чак ни у блиском комшилуку", рекао је извор "ЕуОбзервера".

Ипак, амерички званичници сумњају да Русија стоји иза "цурења" информација из телефонских разговора.

Из Стејт департмента анонимни извор је навео да аудио снимак "личи на аутентичан снимак телефонског разговора који је вођен прошле недеље". Међутим, портпаролка Стејт департмента Џејн Псаки је новинарима рекла: "Нисам рекла да није аутентичан" и истакла да се Нуланд у контакту са својим колегама из ЕУ "наравно извинила за ове обелодањене коментаре.''

Псаки рекла је да уколико су "Руси одговорни за прислушкивање, снимање и постављање приватног дипломатског телефонског разговора, то ће бити нова правила у руској шпијунажи".

Портпарол Беле куће Џеј Карни указао је на интерес Русије у ономе што је постало борба између промосковсог и прозападног табора у бившој совјетској републици (Украјини), али је одбио да коментарише снимак.

"Рекао бих да, од када је видео први пут примећен и твитован од стране руске владе, мислим да говори нешто о улози Русије", указао је Карни новинарима, мада није желео да коментарише садржај разговора.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи