Читај ми!

Дума тражи извињење од Си-Eн-Eнa

Америчка телевизијска станица Си-Ен-Ен требало би да се извини због тога што је споменик "Љутом Белорусу" у Бресту ставила на листу најружнијих споменика на свету, сматрају посланици руске Државне думе.

Посланици Државне думе затражили су од америчке телевизијске станице Си-Eн-Eн извињење због тога што су споменик "Љутом Белорусу" у меморијалном комплексу "Брест тврђава-херој" сврстали на листу најружнијих споменика на свету.

Заменик председника Думе и посланик владајуће Јединствене Русије Ризван Курбанов оценио је да је поменута телевизијска публикација "богохулна и увредљива", пренела је агенција Итартас.

"Непоштовање светих страница историје увек је било одвојено од здравог друштва. Све земље и народи подсмевање споменицима сматрају срамотом", рекао је Курбанов и добио подршку колега.

Секретар Генералног савета Јединствене Русије Сергеј Неверов рекао је да је "тај материјал у најмању руку непоштовање оних који су спасили свет од фашистичке куге" у Другом светском рату.

Брест је место у којем су се одиграле прве борбе 22. јуна 1941. године од немачке офанзиве на Совјетски Савез познате као "Барбароса". Херојски отпор Црвене армије чији војници су данима одолевали нападима на утврђење, постао је симбол Великог отаџбинског рата.

На поменутој листи Си-Ен-Ена налазе се и споменици херојима Другог светског рата из бивше Југославије уз коментар редакције да Титови споменици "личе на порушене совјетске стамбене блокове заглављене на пољани".

Међу споменицима место на листи нашли су и Меморијал жртвама 11. септембра у Њу Џерсију, споменик папи Јовану Павлу у Риму, као и споменик певачу Мајклу Џексону у Лондону.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи