Читај ми!

Египат, оптужница против новинара "Ал Џазире"

Подигнута оптужница против 20 новинара "Ал Џазире", које египатске власти терете за емитовање лажних вести да се у Египту води грађански рат.

Египатски тужиоци данас су подигли оптужницу против 20 новинара катарске тв мреже Ал Џазира, међу којима су и четворо странаца које терете за "емитовање лажних вести"

Шеснаест Египћана је оптужено за припадништво "терористичкој организацији и наношење штете националном јединству и друштвеном миру", навело је тужилаштво у саопштењу.

Четворо странаца - два из Велике Британије, један из Аустралије и један холандски држављанин, оптужени су за "сарадњу са Египћанима тако што су им обезбеђивали новац, опрему, информације... и за емитовање лажних вести намењених обавештавању спољњег света да се у Египту води грађански рат".

Од њих 20, осам се налазе у притвору, док полиција трага за осталима.

Тужилаштво није открило идентитет ухапшених, али 29. децембра у једном каирском хотелу ухапшена су три новинара Ал Џазире - Питер Грист, признати аустралијски репортер који је некада радио за Би-Би-Си, канадско-египатски новинар Мухамед Адел Фахми и египатски продуцент Бахер Мухамед, наводи АФП.

Тужилаштво је раније оптужило екипу Ал Џазире за везе са Муслиманском браћом, које су власти које је поставила војска прогласиле терористичком организацијом.

Египатске власти је разгневило извештавање Ал Џазире о њиховом обрачуну са Муслиманском браћом.

Будући да су Муслиманска браћа проглашена терористичком организацијом, за њихово промовисање, било вербално, било писано, запрећене су дуге затворске казне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи