Читај ми!

Обама смењује шефа НСА

Ускоро би требало да буде именован нови директор НСА, 53-годишњи вицеадмирал Мајкл Роџерс. Уколико Конгрес подржи Обамин предлог, Роџерс ће на ту позицију ступити у веома тешком тренутку, када ову службу потресају бројне афере око шпијунирања.

Председник САД Барак Обама требало би ускоро да именује новог директора Националне службе безбедности (НСА), 53-годишњег вицеадмирала Мајкла Роџерса.

Роџерс би то место требало да наследи од актуелног начелника, генерала Кита Александера.

Уколико посланици Конгреса буду изгласали предлог за његово именовање, он ће на позицију првог човека НСА ступити у веома тешком тренутку за ову службу, која се нашла под лупом светске јавности због афере прислушкивања и праћења интернет комуникација, пренела је агенција АФП.

Након што је њихов бивши службеник Едвард Сноуден прошле године открио да су се годинама бавили шпијунажом важних личности и грађана у читавом свету, популарност НСА драстично је опала.

Бела кућа одбила је да коментарише наводе да је Обама разговарао са Роџерсом, чиме је наглашена озбиљност посла који би вицеадмирал требало да обавља.

Анкета: Приватност важнија од борбе против тероризма

Више од 60 одсто Американаца рекло је да на прво место ставља приватност и да им је то важније од заштите од тероризма коју пружа држава кроз програме надзора, показује истраживање АП-а.

Иако Обама, како наводи АП, покушава да поврати поверење јавности у рад обавештајних служби, већина Американаца каже да није задовољна заштитом своје приватности.

Ипак, 49 одсто ставља тајновитост програма испред легалности програма, док је код старијих од 65 година тај број и већи.

Бивши службеник НСА Едвард Сноуден открио је прошле године више тајних програма прислушкивања и интернет надзора које спроводе обавештајне службе.

Сноуден се тренутно налази у Русији, где је добио азил. Процењује се да је у његовом поседу око 1,7 милиона тајних белешки.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи