Читај ми!

Украјина у ћорсокаку!

Демонстранти у Кијеву, Лавову и Ровну рано јутрос подигли барикаде и заузели Министарство пољопривреде. Лидер опозиције Виталиј Кличко позвао на генерални штрајк. Виктор Јанукович обећао да ће следеће недеље извршити реконструкцију владе.

19.10 - У украјински сукоб умешани и страни националисти који су учествовали у војним операцијама у другим земљама, каже Виктор Јанукович. 

17.50 - Председавајући ОЕБС-а Дидије Буркхалтер предложио украјинском премијеру да ОЕБС посредује у дијалогу између владе и опозиције. 

17.10 - Виктор Јанукович обећао да ће следеће недеље извршити реконструкцију владе. Нове барикаде на улицама Кијева. 

15.30 - Један од лидера опозиције, боксер Виталиј Кличко тражи стране посреднике у преговорима за решавање кризе у Украјини, што практично значи да током дана неће бити сусрета две стране, преносе украјински медији. 

13.18 - Скоро хиљаду људи који су умешани у насиље на улицама Кијева проверавају се због повезаности са радикалним групама, саопштио украјински МУП.

11.32 - Украјинском амбасадору у Берлину пренет званичан став Немачке о ситуацији у Кијеву. Берлин тражи да се порука председнику Виктору Јануковичу и премијеру Миколи Азарову пренесе без одлагања.

Лидер украјинске опозиције Виталиј Кличко позвао је јутрос присталице на генерални штрајк, док су демонстранти који су јуче заузели зграде државне администрације у Лавову и Ровну, подигли барикаде око тих објеката, јављају украјински медији.

Обраћајући се присталицама опозиције, окупљеним на Тргу независности у Кијеву, лидер странке УДАР (Украјинска демократска странка за реформе) Кличко јутрос је позвао људе на генерални штрајк.

"Власти морају да се суочие са генералним штрајком! Ако будемо уједињени, неће моћи да нас поразе. Живећемо у новој Украјини већ ове године", поручио је Кличко, а његов говор је био праћен повицима "У напад" и "Само напред".

Опозициони лидери су демонстранте обавестили о исходу преговора са председником Украјине Виктором Јануковичем.

Учесници демонстрација у Украјини, који су јуче заузели зграде државне администрације у Лавову и Ровну, подигли су барикаде око тих објеката, преноси Итартас.

Они се надају да ће се тако заштитити од евентуалних напада полиције. Демонстранти су испред зграда локалне администрације у Ивано-Франковску и Житомиру затражили да се полиција не шаље у Кијев и да се одмах сазову састанци регионалних скупштина ради усвајања резолуција о ситуацији у земљи.

У Кијеву су демонстранти подигли нову барикаду у улици Институтскаја у центру града, а очевици кажу да је у року од три сата подигнут зид висине четири метра. Лидер странке Баткившчина у парламенту Арсениј Јецењук и лидер Слободарске странке Олег Тјагњибок учествовали су у изградњи барикаде.

Полиција није реаговала на подизање нове барикаде које је почело после објављивања резултата трочасовних разговора између опозиционих лидера и председника Виктора Јануковича.

Активисти опозиционог покрета "Сплина справа" (Заједничка ствар) ноћас су заузели Министарство пољопривреде које се налази у главној улици Хрешчатик, на 100 метара од Трга независности Мајдан, центра протеста против режима више од два месеца.

После синоћних преговора између председника Виктора Јануковича и опозиције који су се завршили скромним уступцима, "постало је јасно да треба да се припремимо на обећану офанзиву вођа опозиције", написао је ноћас на свом Фејсбук налогу Олександар Даниљук, вођа опозиционог покрета.

"Почели смо. Активисти 'Сплине справе' управо су заузели зграду Министарства пољопривреде", додао је Даниљук.

Хиљаде демонстраната, окупљених на Тргу независности у Кијеву, нису биле задовољне исходом преговора, а своје представнике који су их о томе известили, дочекали су звиждуцима.

Демонстранти су узвикивали "Срамота!" и звиждали док су им лидери опозиције преносили резултате разговора с председником и позивали их да остану мирни.

"Осећам напетост у атмосфери која овде влада. Осећам колико се надате. Ово (исход разговора) ће вас разочарати", рекао је у обраћању десетинама хиљада окупљених бивши боксерски шампион Виталиј Кличко.

Кличко је, међутим, додао да се власт може променити "без крвопролића".

Тјагњибок је био прецизнији и рекао да су власти обећале да ће ослободити опозиционе активисте ухапшене током протеста.

Такође је рекао да постоји предлог да се створи тампон-зона између демонстраната и безбедносних снага, па ће главни скуп на Тргу независности бити заштићен од полиције, пренео је Франс прес.

Он је, међутим, на питање да ли ће разговори бити настављени - одговорио негативно, али то за сада није званично потврђено.

Трећи опозициони лидер који је присуствовао разговорима Арсениј Јацењук, рекао је да демонстранти не треба да одустану, али је инсистирао на томе да протести буду мирни.

Јацењук је нешто раније изјавио да су шансе да се насиље које потреса Кијев заустави - велике.

У Кијеву су јуче избили жестоки немири и у сукобима полиције и демонстраната, према подацима опозиционих активиста, погинуло је петоро људи, док се ситуација данас донекле смирила, али је и даље било спорадичних сукоба.

Демонстранти су у среду поставили ултиматум председнику Јануковичу да распише превремене изборе у року од 24 сата или ће се суочити са још жешћим протестом.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи