Читај ми!

Кијев, опрезно до договора

Лидери украјинске опозиције опрезни у изјавама након састанка са предсеником Виктором Јануковичем. Договорено захтева консултације са јавношћу, поручују опозициони лидери, тврдећи да су велике шансе да се насиље на улицама Кијева заустави.

После састанка украјинског председника Виктора Јануковича и опозиционих лидера, још није јасно да ли Украјина иде ка изласку из кризе. По договору, Виктор Јанукович је примио је тројицу лидера опозиције који су му јуче дали рок да направи уступке или ће појачати демонстрације.

Иако изгледа да има наде за компромис, главни актери су веома опрезни у изјавама. "Није лако. Направилио смо неки договор, али морамо да видимо да ли ће то народ прихватити или не", рекао је лидер опозиционе странке "Удар" Виталиј Кличко.

Лидер националистичке партије "Свобода" Олех Тјангбјок рекао је да резултати разговора са Јануковичем захтевају консултације са јавношћу.

"Резултати наших разговора захтевају одређене консултације са јавношћу, обавестићемо вас када ће оне бити одржане", рекао је Тјангбјок, додајући да ће од консултација зависити којим ће се путем ићи.

Лидер опозицине партије "Отаџбина" Арениј Јаценијук тврди да постоји велика шанса да се заустави крвопролиће у Украјини.

"Наш задатак је да зауставимо крвопролиће, а шанса за то је веома велика", рекао је Јаценијук.

Демонстрантима који су већ два месеца на улицама, мало значи што је председник за договор. Заказао је ванредну седницу парламента не би ли се завршила политичка криза. За сада на минус десет степени обезбеђују барикаде, доносе каменице и спремају се за још једну ноћ.

Украјински премијер Микола Азаров са Светског економског форума у Давосу упозорава на могући државни удар и одбацује могућност одржавања ванредних председничких избора.

"На сцени је покушај државног удара. Они који то желе треба то и отворено да кажу, а не да се крију иза мирних демонстраната", рекао је Азаров.

Сукоби се шире Украјином, па су демонстранти напали владине канцеларије у три града на западу земље и приморали једног регионалног гувернера да напише оставку.

Амерички потпредседник Џозеф Бајден у телефонском разговору са Јануковичем затражио је прекид сукоба и упозорио на последице ако се ситуација не поправи.

Европска унија упозорила је власти у Кијеву да зауставе насиље, док је Русија оптужила Вашингтон и Брисел да се мешају у унутрашња питања Украјине.

Портпарол руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, рекао је да Русија сматра "апсолутно недопустивим" мешање у унутрашње послове у Украјини и да верује да ће украјинске власти наћи решење.

Путин се није лично још огласио у вези са последњим насилним сукобима у Кијеву у којима је петоро демонстраната погинуло, од којих је четворо погођено мецима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи