Читај ми!

Лука за сиријско хемијско оружје у Италији

Упркос оштром противљењу локалних званичника, лука Ђоја Тауро на југу Италије одређена за место где ће се хемијско оружје из Сирије пребацити са данског на амерички брод. Оружје ће потом бити превезено у међународне воде, где ће бити уништено у посебном контејнеру од титанијума.

Италијанске власти су саопштиле да је лука Ђоја Тауро у покрајини Калабрија на југу земље одређена као место где ће бити извршен премештај сиријског хемијског оружја са данског на амерички брод, упркос оштром противљењу локалних званичника, који су ту одлуку назвали "недемократском".

"Влада је изабрала луку Ђоја Тауро као посебно одговарајућу за ту операцију", рекао је италијански министар транспорта Маурицио Лупи у парламенту, пренела је агенција АФП.

Уништење најопаснијег сиријског хемијског оружја, укључујући нервни гас сарин и састојке за његову производњу, требало је да буде окончано до краја марта, али је успорено због грађанског рата у Сирији, неповољних временских прилика и бирократије.

У Организацији за за забрану хемијског оружја (OPCW) сад очекују да ће то бити обављено до краја јуна.

Челник те организације Ахмед Узумцу навео је да је 16 тона од укупно 560 тона "примарних" хемикалија досад пребачено у дански брод у сиријској луци Латакија.

Тај брод се сада налази у међународним водама, где чека на додатне количине хемијског оружја.

У плану је да те хемикалије у луци Ђоја Тауро буду пребачене са данског на амерички брод, а министар Лупи је навео да ће се то догодити почетком фебруара, истакавши и да то хемијско оружје неће бити искрцано на обалу.

Након што буде пребачено на амерички брод, оружје ће бити превезено у међународне воде, где ће бити уништено у посебно осмишљеном бродском контејнеру од титанијума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи