Читај ми!

Ватикан, испитивање о сексуалном злостављању

Комитет УН за дечја права испитује званичнике Ватикана у вези са сексуалним злостављањем које су над хиљадама деце спроводили припадници римокатоличког свештенства. Света столица посвећена искорењивању сексуалног злостављања, поручено из Ватикана.

Званичници Ватикана, које је Комитет Уједињених нација за дечја права (УНЦРЦ) у Женеви подвргао испитивању, поручили су да је Света столица посвећена искорењивању сексуалног злостављања свештеника над децом.

УНЦРЦ данас испитује представнике Ватикана у вези са сексуалним злостављањем које су над хиљадама деце спроводили припадници римокатоличког свештенства.

"Света столица схвата да неке ствари морају да се раде на другачији начин", рекао је монсињор Шарл Шиклуна, бивши главни тужилац Ватикана, а преноси АФП.

"То нису само речи, већ то мора да буде посвећеност на терену, на нивоу локалних цркава", истакао је Шиклуна пред Комитетом УН.

Истовремено, папа Фрања, који је обећао "нулту толеранцију" према злостављању откако је изабран прошлог марта, рекао је данас током проповеди да су такви скандали "срамота за Цркву".

"Да ли нас је срамота? Толико је много скандала да не желим да их наводим појединачно, али за њих сви знају", рекао је папа.

Римокатоличка црква суочила се са низом скандала у вези са сексуалним злостављањем које су спроводили католички свештеници и званичници, од Ирске до САД и од Аустралије до Немачке, подсећа француска агенција.

Као и друге потписнице Конвенције УН о дечјим правима из 1989. године, Света столица је дужна да подноси редовне извештаје о поштовању прописа које анализира осамнаесточлани панел УН.

Данас се Ватикан други пут појављује пред УНЦРЦ, а први пут је подвргнут испитивању 1995. године, када су случајеви злостављања изашли на видело.

Чланица УНЦРЦ Хиранти Виџеман изнела је данас оптужбу да је црквена хијерархија пречесто штитила починиоце злостављања, а Шиклуна је истакао да политика Свете столице није да охрабрује забашуривања.

"Наша смерница је увек била да се мора следити домаћи закон земаља у којима су свештеници на служби", рекао је Шиклуна.

Амбасадор Ватикана у УН, монсињор Силвано Томази указао је на то да свештеници нису функционери Ватикана, већ грађани сопствених држава и под њиховом су јурисдикцијом.

Ватикан наводи да и даље сваке године добија око 600 притужби на злостављање свештеника, а многе датирају из 1960-их, 1970-их и 1980-их.

Света столица се суочава са оптужбама да је омогућила сексуално злостављање над хиљадама деце тиме што је штитила педофиле међу свештеницима на штету жртава.

УНЦРЦ је прошлог јула затражио детаљне информације о свим случајевима злостављања који су забележени у Ватикану од 1995. године.

Те информације су укључивале и одговоре на питања да ли је свештеницима, монахињама и монасима који су криви за сексуалне злочине било дозвољено да остану у контакту са децом, које су правне акције предузете против њих и да ли је било ућуткивања оних који су поднели тужбе.

У свом одговору, Света столица је саопштила да њена пракса није да објављује информације о верској дисциплини свештенства уколико то не затраже власти у земљи у којој су свештеници на служби.

Света столица је тада нагласила да је изменила критеријуме за одабир свештеника и ревидирала закон којим се обезбеђује адекватна дисциплина међу свештенством.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи