Страх на Западу, љутња на Истоку

Услед тешке борбе против незапослености у еврозони и отварања тржишта Румунима и Бугарима, страхује се од најезде странаца. Због сумње да ће злоупотребити систем социјалне заштите, све чешћи захтеви да се преиспита политика према имигрантима. Из Румуније, Бугарске и Пољске стижу оштре реакције.

Еврозона већ годинама води тешку борбу против незапослености, а због отварања тржишта Румунима и Бугарима од 1. јануара, све су чешћи захтеви на Западу да се преиспита политика према имигрантима.

Страхује се да ће странци злоупотребити систем социјалне заштите, то јест, доћи у богате земље само ради социјалне помоћи и дечјег додатка. Због тога из Румуније, Бугарске и Пољске већ данима стижу оштре реакције.

Породица Вулчан из Букурешта једна је од хиљада породица у Румунији, које се због тешке финансијске ситуације спремају за одлазак на Запад у потрази за послом.

"Румуни неће уништити њихове економије. То су најобичније глупости", рекао је Еугин Вулчан.

Румунски званичници љути су на политичаре са Запада због све чешћих најава да ће тражити измену прописа за имигранте. Слобода кретања и запошљавања једна је од темељних вредности Европске уније, поручују у Букурешту.

"Ми испаштамо због таквог дискриминаторског приступа. Ако негде има злоупотребе система социјалне заштите, онда се у таквим случајевима закон мора спровести до краја", каже румунски министар спољних послова Титус Корлацеан.

Најаве рестрикција за имигранте огорчиле су и Пољаке.

После изјаве британског премијера Камерона да ће тражити измене европских прописа због пољских радника, све су гласнији захтеви да конзервативци у Пољској раскину савезништво са британским колегама и да се бојкотује британски трговински ланац "Теско".

"Пољска је спремна да стави вето на било какав предлог Велике Британије којим би без дечијег додатка остала деца гастарбајтера", каже пољски премијер Доналд Туск.

Расправа о имигрантима са Истока буди емоције и у Немачкој. Док конзервативна Хришћанско-социјална унија из Баварске тврди да ће сиромашни дошљаци живети на грбачи немачке државе, социјалдемократе и опозиција сматрају да ће јефтинија радна снага учинити Немачку још богатијом.

"Влада је одлучила да формира посебан државни комитет који ће се бавити последицама имиграције и спречавањем злоупотреба социјалне заштите", каже портпарол немачке владе Штефан Зиберт.

Берлин поручује да је политика слободног кретања радне снаге важна за највећу европску економију, али да су јој најпотребнији млади стручњаци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару