Девојчица бомбаш тражи заштиту

Након неуспелог покушаја да активира бомбу на једном контролном пункту на југу Авганистана девојчица, која тврди да ју је брат натерао на то апеловала је на председника Карзаија да је заштити. Тренутно се налази под заштитом полиције.

Десетогодишња девојчица, која тврди да ју је брат натерао да покушао самоубилачки бомбашки напад, апеловала је на председника Авганистана Хамида Карзаија да је заштити и пронађе јој сигурно уточиште.

У интервјуу за агенцију АП она је рекла да се плаши да ће, ако се врати кући, њена породица опет од ње тражити да се опаше експлозивом и разнесе себе и друге.

Због тога, како каже, моли председника Карзаија да је смести на неко добро место.

Десетогодишњу девојчицу по имену Спозмаи притворила је полиција у понедељак, након неуспелог покушаја да активира бомбу на једном контролном пункту на југу дистрикта Кан Нишин и тренутно се налази под заштитом полиције у Лашкаргаху, престоници провинције Хелманд.

Полиција наставља потрагу за њеним братом за кога се верује да је побегао са "самоубилачким прслуком".

"Ако се вратим кући, биће исто, тераће ме да обучем прслук опасан експлозивом и разнесем се. Бог ме није створио да будем бомбаш самоубица", рекла је она.

Портпарол гувернера провинције Хелманд каже да полиција "врло пажљиво" истражује овај случај и да ће се више детаља о томе знати када се заврши испитивање девојчициног оца који је ухапшен.

Он је рекао да власти желе да заштите живот ове девојичице, јер ситуација у Хелманду није безбедна.

Полиција верује у девојчицину причу, која је рекла да ју је брат натерао да обуче прслук са експлозивом и дође до полицијског пункта како би полицајце замолла да је превезу у суседну провинцију.

Она је у последњем тренутку одустала од плана и њен брат Захир је побегао са прслуком, каже полиција.

Карзаи је осудио талибане због тога, али су они негирали учешће у инциденту.

Активисти за заштиту људских права верују да талибани повремену користе децу за извођење самоубилачких напада, мада у ретким случајевима девојчице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару