Читај ми!

Дипломатска офанзива САД на Блиском истоку

Шеф америчке дипломатије Џон Кери разговвара са лидерима Израела и Палестина у настојању да дође до мировног споразума. Ни после 20 рунди преговора договор није на видику, али Кери поручује да споразум није немогућа мисија.

Амерички државни секретар Џон Кери у Израелу се састао са премијером Бењамином Нетанијахуом, а вечерас у Рамали разговара са палестинским председником Абасом, у покушају да приволи две стране на постизање оквирног мировног споразума.

Време је за тешке одлуке, поручује Кери коме је то десета посета Израелу откако је на челу Стејт департмента.

Одмах после празника, амерички државни секретар допутовао је у Израел, како би убрзао постизање мировног споразума. Од летос је, захваљујући америчкој иницијативи, одржано 20 рунди преговора, али суштинског помака, који подразумева успостављање две државе, нема на видику. Нема сагласности о граници Западне обале с Јорданом и статусу Јерусалима.

"Преговори трају већ пуних пет месеци. Знали смо да је постизање мира дуг и компликован процес, али није немогућа мисија", каже Џон Кери.

"Народ Израела и ја смо спремни за историјски мир, али морају бити спремни и Палестинци. Мир подразумева борбу против тероризма и признање Израела као државе јеврејског народа", Бењамин Нетанијаху.

Нетанијаху је пред великим изазовом, јер се очекује да, упркос отпору својих конзервативаца, призна границу Израела пре рата из 1967. године.

С друге стране, Палестинци страхују да ће признањем Израела као државе јеврејског народа поништити права палестинских избеглица и њихових потомака.

Зато су многи на Западној обали протестима дочекали америчког државног секретара Керија. Мало ко верује да ће се на вечно изралеско-палестинско питање ставити тачка.

"Нема потребе за некаквим оквирним споразумом. То је само покушај да се одложе преговори, док Израел наставља да гради насеља на Западној обали", сматра Каис Абу Лаила из Демократског фронта за ослобођење Палестине.

Упоредо са дипломатијом, Израел наставља да јача и своју одбрану. Успешно је тестирао унапређени пресретач ракета "Стрела три", дизајниран да у свемиру уништи ракете које имају Иран и Сирија.

Систем је способан да уђе у траг и уништи балистичке ракете изнад атмосфере, довољно високо за безбедно распадање хемијске, биолошке или нуклеарне бојеве главе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи