Читај ми!

Ирак, убијено више од 70 исламиста

Снаге безбедности у Ираку убиле седамдесет једног исламског екстремисту, припаднике група повезаних са Ал Каидом. Војска одлучила да се врати у градове Фалуџу и Рамаду, које је била напустила да би се смањила напетост.

Ирачке снаге безбедности и њихови племенски савезници усмртили су седамдесет једног екстремисту повезаног са терористичком организациом Ал Каида на локалитету Рамади, западно од Багдада, јавио је АФП позивајући се на једног од главних лидера милиције Сахва.

Припадници ИСИЛ-а преузели су током вишедневне борбе контролу над градовима Рамади и Фалуџа.

Јуче је објављено да су се припадници сунитске екстремистичке групе, повезане са Ал Каидом, сукобили са ирачким снагама које покушавају да поврате контролу над два града у провинцији Анбар, на западу Ирака.

Више хиљада сунитских бораца преузело је у среду зграде локалне владе у Фалуџи и Рамади након што се војска повукла из тих места, покушавајући да тако смири напетост.

Међутим, сукоби су избили пошто је војска покушала да поврати контролу над та два града.

"Поразили смо војску и ако пошаљу додатне снаге, и за њих смо спремни", изјавио је у телефонској изјави Ројтерсу из Рамадија лидер једног од највећих племена у Анбару шеик Аднан Механа.

Ирачки премијер Нури Малики најавио је прекјуче да ће у те градове у немирној провинцији Анбар упутити додатне снаге, променивши тако претходну одлуку да из тих места повуче војнике.

"Нећемо повлачити војску, послаћемо додатне снаге", изјавио је Малики.

Ирачка војска је прошле недеље уништила два кампа која припадају екстремистичкој групи повезаној сa Ал Каидом.

Акција је уследила након што је пет високих официра, укључујући команданта дивизије, као и 10 војника, убијено током акције против екстремиста у провинцији Анбар, претежно насељеној сунитима.

Малики је изјавио да је место мирног антивладиног протеста сунитских Арапа, у близини града Анбара, постало седиште Ал Каиде и позвао демонстранте да га напусте, пре него што у њега уђу припадници безбедносних снага.

Мисија УН у Ираку објавила је да је у насиљу у тој земљи током 2013. године погинуло 7.818 цивила, што је највећи број жртава у последњих неколико година. Када се укључи и број погинулих међу припадницима безбедносних снага, број жртава у прошлог години износи 8.868.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи