Читај ми!

Бомбашки напад у Волгограду, 16 мртвих

Најмање 16 људи страдало, а 37 повређено у терористичком нападу бомбаша-самоубице на железничкој станици у Волгограду на југу Русије. Нико није преузео одговорност за напад. Владимир Путин наредио предузимање свих неопходних безбедносних мера.

У експлозији коју је изазвала жена бомбаш-самоубица на железничкој станици у руском граду Волгограду убијено је најмање 16 људи, а 37 је повређено, саопштио је портпарол Истражног комитета Русије Владимир Маркин.

Повређени, међу којима је и деветогодишњa девојчица, збринути су у болници. Међутим, званичник министарства за хитне случајеве навео је за Итар тас да би број жртава могао да порасте.

Међу погинулима је и један полицајац, док су тројица повређена, од којих је један у тешком стању. Они су радили код детектора за метал, где се напад и догодио.

Владимир Маркин је потврдио да су пронађени посмртни остаци жене која је извела самоубилачки напад и истакао да први резултати истраге показују да је у питању био терористички напад.

"Када је видела полицајца у близини детектора за метал, постала је нервозна и активирала је експлозив", навео је Маркин у саопштењу.

Како јавља Раша тудеј, бомбаш-самоубица је идентификована као Оксана Асланова.

"Експлозија се догодила у згради станице пошто је полицајац одлучио да провери документа жене. Према тој верзији, напад је могла да изведе бомбаш самоубица из Дагестана Оксана Асланова, али та информација још није потврђена", навео је званичник руског министарства унутрашњих послова агенцији РИА Новости.

Оксана Аслан је, наводно, два пута била удата за исламистичке милитантне активисте, али су јој оба мужа ликвидирана, јавља Раша тудеј, позивајући се на канал извор Лајф њуза из одељења за спровођење закона у Дагестану.

Претпоставља се да је после смрти мужа као припадник такозваних "црних удовица" обучена за бомбаша самоубицу.

Владимир Маркин је додао да је бомба била сачињена од 10 килограма експлозива ТНТ и напуњена шрапнелима.

У време напада, неколико возова је каснило, па је на станици било много људи.

Безбедносне камере преко пута станице забележиле су тренутак експлозије, а снимак је објавила ТВ Русија 24.

Експлозија се догодила у 12.45 по локалном времену, потврдила је портпарол регионалног министарства унутрашњих послова Светлана Смолианинова, јавио је Итар тас.

Руски председник Владимир Путин наложио је влади предузимање свих неопходних мера за помоћ повређенима и безбедност у Волгограду, јавила је агенција Итар тас.

Нико није преузео одговорност за напад, који је уследио неколико месеци након што је чеченски лидер побуњеника Доку Умаров позвао присталице да организују нападе током Зимских олимпијских игара, које се одржавају у фебруару у Сочију.

У региону Волгограда проглашена је тродневна жалост.

Регионална влада Волгограда ће породицама погинулих у експлозији дати милион рубаља (30.000 долара), најавиле су власти.

Осуде терористичког напада

Председник Србије Томислав Николић упутио је председнику Русије Владимиру Путину телеграм саучешћа поводом терористичког напада.

"Данашњи кукавички чин терориста говори о њиховој немоћи. Уверен сам да ће организатори и наручиоци тог злочина бити изведени пред лице правде и кажњени за наношење бола мирним становницима непобеђеног и непобедивог Волгограда и читаве Руске Федерације", наводи се у телеграму председника Николића.

И премијер Србије Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа премијеру Руске Федерације Дмитрију Медведеву.

Дачић је поручио да Влада Србије "најоштрије осуђује овај злочин и да је, будући да је трајно посвећена борби против тероризма и сваког облика насиља, спремна да учествује у заједничкој борби против тероризма на међународном плану".

Телеграм саучешћа упутио је и министар спољних послова Иван Мркић.

Осуде напада стижу и из Савета безбедности Уједињених нација и америчког Стејт департмента. "Упућујемо искрено саучешће породицама жртава и изражавамо солидарност са руским народом, а против било ког вида тероризма", наводи се у саопштењу представнице за штампу Стејт департмента Џен Псаки.

Председавајући Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), шеф украјинске дипломатије Леонид Кожара, као и генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен оштро су осудили напад.

Волгоград се и у октобру нашао на мети бомбашког напада жене самоубице. Она је активирала бомбу у аутобусу усмртивши шест особа.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи