Кери подстиче мир на Блиском истоку

Првог дана јануара Џон Кери боравиће у Израелу и на палестинским територијама, у покушају да подстакне мировне преговоре.

Амерички државни секретар Џон Кери допутоваће првог дана Нове године у Израел и на палестинске територије да подстакне мировне преговре, јер се приближава деветомесечни рок за постизање споразума.

Кери ће допутовати у десету посету региону откако је у марту постао државни секретар.

Израел ће претходно у понедељак ослободити трећу групу од 26 палестинских затвореника на основу договора о обнови преговора.

"Првог јануара државни секретар Џон Кери допутоваће у Јерусалим да се састане с премијером Нетанијахуом и у Рамалу да се састане с председником Абасом", саопштила је синоћ портпаролка Стејт департмента Џејн Псаки, додавши да ће "на тим састанцима дискутовати и о преговорима о финалном статусу између Израела и Палестинца".

Кери је убедио две стране да се врате преговорима крајем јула, након три године застоја, и од тада врши притисак на њих да постигну споразум.

Један палестински званичник рекао је претходно за АФП да ће се Кери састати с Абасом четвртог јануара, а портпаролка Беле куће није рекла колико ће Кери остати у Израелу.

Међутим, палестински извори су наговестили да ће то бити "више дана".

У међувремену је одобрено пуштање 26 палестинских затвореника, саопштено је у Нетанијахуовом Кабинету. У суботу су објављена њихова имена.

Израел је пристао да ослободи укупно 104 Палестинца док трају преговори, а две групе од укупно 52 затвореника су пуштене на слободу у августу и октобру.

Након што трећа група буде пуштена, последња ће бити ослобођена у марту.

После прве и друге фазе ослобађања, Израел је најављивао ширење јеврејских насеља на окупираним територијама на којима Палестинци желе да оснују своју државу, што је изазвало међународну осуду, а палестински лидери упозоравали да се тиме уништава мировни процес.

Очекује се да ће Нетанијаху овог пута објавити изградњу 1.400 домова на Западној обали и анектираном источном Јерусалиму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи