Рекордна продаја у Лондону пред Нову годину

На свим континентима припреме за дочек Нове године. Док трговине у Лондону бележе рекордан промет, у Америци купци показали велику уздржаност.

Од Америке, преко Европе и Азије до Кине, свет се спрема за новогодишње празнике. Иако се цела америчка економија у дане празника ослања на куповину, продаја је слаба. С друге стране, у Лондону, током распродаја, продавнице имају рекордну зараду од око три и по милијарде евра.

Оксфорд стрит је у претходна три дана, посетило око 120.000 људи. Највише су трошили Кинези, у просеку по 1.600 евра. Многим Британцима није сметала зима, док су чекали да се отворе радње.

"Стигли смо јутрос око пет, а многи су били у парку и пре нас", каже један купац.

Шопинг грозница и у лондонској робној кући "Херодс". Купце су частили топлом чоколадом и сендвичима. А у Америци, упркос великим попустима, последњег викенда промет није повећан.

"Промет ове године неће бити велики. Према нашим показатељима, ово је најлошија година од 2009", каже Крис Кристофер, директор Глобал института.

Иако један трговински ланац нуди чак 70 одсто попуста, купаца нема. Највише се продаје електроника - таблет рачунари, "Плеј стејшн четири" и ајфони.

Јапанци су овог викенда у своја родна места где ће провести новогодишње празнике. Гужве на путевима очекују се од понедељка.

"Идем да посетим родитеље. Они живе у Јамагућију. Тамо ћу бити и ништа нећу радити", каже један анкетирани Јапанац.

У главном граду Боливије 35.000 малишана добило је своје прве играчке. На фудбалском стадиону у Ла Пазу, многе сиромашне породице са децом стрпљиво су чекале једини поклон ове године.

"Идем да се играм мојом лутком. Са њом ћу и спавати. Играћу се сваки дан. Веома сам срећна", каже мала Лизет Аиавири.

Боливија је једна од најсиромашнијих земаља Јужне Америке. Процењује се да петина становништва живи у екстремном сиромаштву, са мање од једног долара дневно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи