Читај ми!

Јужни Судан, марш "Беле војске"

Око 25.000 наоружаних припадника племенске милиције познате као "Бела војска" маршира ка стратешки важном јужносуданском граду Бору. Тешко је предвидети шта ће се догодити, кажу у Влади. Сукоби приморали више од 120.000 људи да напусти своје домове.

Ка стратешки важном јужносуданском граду Бору, у држави Џонглеј, маршира око 25.000 наоружаних припадника племенске милиције познате као "Бела војска", рекао је министар информисања Михаел Макуеи Лует.

Тиме се полако губи нада да ће доћи до примирја, које је у петак јужносуданска влада понудила побуњеницима, јавила је агенција АП.

Борци припадају племену Лоу Нуер, истом коме припада и бивши потпредседник Рик Машар, рекао је министар.

"Бела војска" добила је своје име по белом пепелу које борци стављају на своју кожу као заштиту од инсеката.

Јужносуданска милиција је у граду Бор и заштитиће цивиле од напада, рекао је Лует, који је додао да већинско становништво чине припадници етничке групе Динка. "Тешко је предвидети шта ће се догодити. Ово је рат", рекао је министар.

Око 2.000 војника племена Лоу Нуер напало је недавно базу Уједињених нација у Акобу, такође у држави Џонглеј, где су убили тројицу војника УН и више од 20 цивила, припадника племена Динка, коме припада и председник Јужног Судана Салва Кир.

Повод за избијање насиља, у којем је за десетак дана, према подацима УН, убијено више хиљада људи, била је оптужба председника Кира 15. децембра да је бивши потпредседник Машар, који је у јулу смењен заједно са целим кабинетом, покушао да изведе државни удар.

Машар, који је критиковао Кира да клизи у диктатуру и најављивао да ће се кандидовати за председничке изборе 2015. године, одбацио је оптужбе шефа државе, тврдећи да је то завера чији је циљ да он буде дискредитован.

Сукоби у Јужном Судану приморали су више од 120.000 људи да напусти своје домове.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи