Америчка база остаје на Окинави

После првобитног противљења, одобрено да се Ваздухопловна база САД "Футенма" у јапанској префектури Окинава пресели у оквиру исте префектуре. Таква одлука може бити оспоравана на суду, али и изазвати протесте локалног становништва, који желе да се база на Окинави потпуно затвори.

Гувернер јапанске префектуре Окинава Хироказу Накаима је, после првобитног противљења, дао сагласност да се ваздухопловна база америчке морнаричке пешадије "Футенма" пресели у оквиру исте те префектуре, јавиле су агенције.

Споразум који предвиђа премештање ваздухопловне базе у једном од најнасељенијих места, код града Гинован, у област града Наго у истој префектури, закључен је 2006. године.

Асошијетед прес наводи да ће нова војна база бити изграђена у делу Нагоа, Хенокоу.

Премештање је део плана о обједињавању америчких војних база на том острву и пребацивању дела војника - њих 5.000, на тихоокеанско острво Гуам.

Почетком 2012. године владе Јапана и САД договориле су се о повлачењу 9.000 америчких војника са Окинаве.

АП додаје да одлука Накаиме, која је донета после разговора са јапанским премијером Шинзом Абеом у среду, још може бити оспоравана на суду. Такође, може и да изазове протесте противника међу локалним становништвом, који желе да се та база на Окинави потпуно затвори.

Председник скупштине града Нагоа Јуићи Хига рекао је да је оно што је гувернер Окинаве урадио "неопростиво".

"Становници који се противе сигурно ће прибећи употреби силе, као што је блокада путева, да би то спречили", рекао је Хига.

Накаими је, како наводи АП, Абе понудио повећану финансијску помоћ за Окинаву до 2021. године.

На том јапанском острву после Другог светског рата смештена је главнина америчке војске - приближно половина од 50.000.

Многи становници жале се на криминал, буку и ризик од несрећа због база, наводи АП.

Би-Би-Си преноси податке власти Окинаве да су од 1972. године амерички војници извршили више од 5.000 кривичних дела, укључујући силовања.

Питање премештања ове базе било је годинама блокирано, а споразум о дислокацији на Окинави потписан је у мају 2010, што је изазвало критике на рачун политике тадашњег премијера Јукија Хатојаме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи