Сиријска опозиција против споразума са Русијом

Сиријска национална коалиција одбацила споразум који потписао Дамаск са руском компанијом о истраживању нафте и гаса на дну Средоземног мора.

Опозиција Сиријска национална коалиција одбацила је споразум који је дан раније потписао Дамаск са руском компанијом о истраживању нафте и гаса у приобаљу и навела да споразум има за циљ набавку оружја за убијање сиријског народа.

"Коалиција осуђује потписивање тог споразума, који има за циљ замену нашег (природног) богатства за руско оружје намењено за убијање сиријског народа", наводи се у саопштењу Националне коалиције, пренела је агенција АФП.

Сиријско министарство нафте и минералних ресурса и компанија "Џенерал Петролеум" потписали су са руском компанијом "Сојузњефтгас" јуче споразум о истраживању нафте на површини од 2.190 квадратних километара у сиријским територијалним водама у Медитерану.

У извештају се не наводи где је споразум потписан али се указује да ће се експлоатација обављати код сиријске обале.  Сиријски министар за нафту Сулејман Абас је током ове године разговарао са амбасадорима Кине и Русије о могућности испитивања да ли у сиријском медитеранском подморју има нафте и гаса.

Највећи број сиријских поља са нафтом и гасом на истоку земље налазе се под контролом опозиције, са којом је власт у грађанском рату, и сиријски извоз нафте готово је заустављен. Израел се већ спрема за експлоатацију великих подводних изворишта нафте код својих обала, а и Либан спомиње сличне покушаје.

"Руска компанија потписала је један од највреднијих уговора у региону са злочиначким режимом, док борбе бесне са несмањеном жестином што је доказ да је Руска влада потписала уговор да пошаље још оружје за убијање Арамејаца", оцењује се у саопштењу.

Сиријска производња нафте је пала за 90 одсто од почетка крвавог сукоба против председника Башара ал Асада у марту 2011. године.

Русија је један од највећих међународних савезника сиријског председника Башара ел Асада.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи