Јапан, пошта херојима или злочинцима?

Јапански премијер посетио шинто храм у Токију који чува сећање на лик и дело јапанских команданата и владиних службеника који су проглашени за ратне злочинце. Овај потез може допринети заоштравању напете ситуације у источној Азији, очењују аналитичари.

Јапански премијер Шинзо Абе посетио је контроверзни шинто храм Јасукуњи у Токију да би одао почаст душама јапанских бораца погинулих у неколико ратова које је Јапан водио од краја деветнаестог до половине двадесетог века.

Посете највиших јапанских званичника овом светилишту, у суседној Кини и Јужној Кореји доживљавају се као провокација, јер тај храм чува сећање и на лик и дело јапанских команданата и владиних службеника који су на суђењу по завршетку рата које су у Токију организовале америчке окупационе снаге, проглашени за ратне злочинце.

Премијер Абе посетио је храм Јасукуњи тачно годину дана након ступања на дужност. Он је изјавио јапанским медијима да је сврха његове посете била да изрази пошту и помоли се за покој душа јапанских грађана који су, борећи се за отаџбину, жртвовали своје драгоцене животе.

"Мир и просперитет данашњег Јапана не заснива се само на делима људи који сада живе, већ и на вредној жртви оних који су, молећи се за срећу својих жена и деце и мислећи на своје родитеље, погинули на ратишту," рекао је Абе.

Он је такође изјавио да Јапан не сме никада више да започне рат, те да се током посете Јасукуњију учврстио у убеђењу да заклетва коју је његова земља дала о томе да више никада неће ратовати, треба да и даље буде чврсто поштована.

Ово је први пут након нешто више од седам година да је један јапански премијер посетио ово светилиште домаће многобожачке религије шинто, које је Мека јапанске деснице и малобројних, али бучних милитариста.

Абе, коме је ово други мандат на челу државе, током свог првог службовања у премијерској фотељи 2007. године уздржао се од посете Јасукуњију.

Око два и по милиона јапанских војника погинуло је у ратним операцијама од Сино-јапанског рата 1895. до Другог светског рата, чији су крај обележиле америчка кампања бомбардовања јапанских насеља запаљивим бомбама и бацање нуклеарних бомби на Хирошиму и Нагасаки.

Храм Јасукуњи чува сећање на све пале јапанске војнике, укључујући ту и оне који су били умешани у масакре и нехумане експерименте над цивилима у Кини и на Корејском полуострву.

У кругу ове необичне религијске институције налази се војни музеј у којем су смештени авиони, мини подморнице и хаубице из Другог светског рата, а у њему се пуштају и видео-прилози који правдају јапанску окупацију источне и југоисточне Азије као покушај да се тај део света ослободи од западњачког колонијалног јарма.

Као конкретни повод за улазак у рат са САД, односно напад на америчку базу Перл Харбур на Хавајима и даљи продор јапанске војске у јужни део Пацифичког океана према Индонезији, наводи се нафтни ембарго који су САД увеле против Земље излазећег сунца и потреба да се обезбеде неопходни ресурси, без помињања чињенице да је ембарго уведен због јапанске експанзионистичке политике у Кини током тридесетих година.

Због конотација које носе слављење душа ратних злочинаца и покушаји да се оправда јапанска окупација током Другог светског рата у храму Јасукуњи, помирљиви том премијера Абеа и помињање политике одрицања од рата, вероватно, неће бити довољни да умире духове у суседној Кини и Јужној Кореји, са којима Јапан има сложене историјске и политичке односе и са којима се данас спори око територија у Источнокинеском мору.

Јавност и политичка елита у ове две земље већ више од деценије протестују због честих посета јапанских министара и посланика храму Јасукуњи, а нарочито због посета председника влада као што су бивши премијер Ђунићиро Коизуми, и сада Шинзо Абе.

У Јужној Кореји посебно незадовољство изазива и чињеница да свештеници овог храма из списка душа палих бораца које су предмет религиозних обреда, не бришу имена корејских војника које су јапанске окупационе власти присилно регрутовале у јапанску армију.

У источној Азији тренутно влада напетост због територијалних спорова у Источнокинеском мору и преклапања ваздушних зона за идентификацију летелица Кине, Јужне Кореје и Јапана. Отуд се посета премијера Абеа, која је несумњиво уприличена за домаће политичке потребе, међу неутралним посматрачима оцењује као још један шаховски потез у игри нерава која додатно компликује ситуацију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи