Читај ми!

Путин помиловао Ходорковског

Бившег директора "Јукоса" и критичара Кремља Михаила Ходорковског помиловао председник Русије Владимир Путин. Након изласка из затвора Ходорковски одмах отишао у Немачку да посети мајку која чека на операцију.

Руски председник Владимир Путин потписао је указ о помиловању бившег директора нафтног гиганта "Јукос" и оштрог критичара званичне Москве Михаила Ходорковског, саопштио је Кремљ. Одмах по пуштању из затвора Ходорковски је отишао да посети мајку која у Немачкој чека на операцију, саопштено из руске затворске службе.

"Вођен хуманитарним принципима, проглашавам Михаила Борисовича Ходорковског помилованим и налажем његово ослобађање. Овај указ ступа на снагу на дан потписивања", наводи се у декрету који је потписао Путин, а објавио Кремљ.

Тај указ омогућава да Ходорковски буде пуштен из затвора након више од десет година, наводи агенција АФП.

Безбедносни извор је Интерфаксу рекао да је Ходорковски "око 12.20 (по локалном времену, односно 9.20 по средњоевропском) напустио затворски камп" у граду Сегежа у руској републици Карелији, пренела је агенција АФП.

Ни руски званичници, као ни портпароли Ходорковског, засад нису потврдили ту вест.

Путин је јуче на годишњој конференцији за штампу у Москви изненадио читаву Русију изјавивши да је најпознатији руски затвореник, који се у затвору налази од 2003. године, затражио помиловање из хуманитарних разлога, то јест због болести мајке.

Ходорковски, некада најбогатији Рус, више пута је изјавио да од Путина неће тражити помиловање, јер би то било једнако признању кривице.

Маја 2005. године суд у Москви осудио је Ходорковског и бившег челника банке "Менатеп" Платона Лебедева на девет година затвора због малверзација и утаје пореза. Накнадно је, судски, та казна смањена на осам година.

У другом предмету, суд је 30. децембра 2010. Ходорковског и Лебедева казнио на 14 година затвора због нелегалног присвајања и легализације новца стеченог криминалом, уз узимање у обзир прве казне.

Московски градски суд потом је ублажио казну на 11 година, а Врховни суд за још два месеца, тако да Лебедев треба да изађе на слободу маја 2014, а за Ходорковског је тада било предвиђено да изађе у августу следеће године, подсећа Итар тас.

Реакције на помиловање Ходорковског

Вест о помиловању руског тајкуна Михаила Ходорковског поздрављена је у Русији и другим земљама.

Ангела Меркел је поздравила ослобађање Ходорковског, а шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер рекао је да је то "добра вест".

"Истовремено то нам казује да у наредним годинама треба да наставимо интензивне разговоре са Русијом о стању људских права", изјавио је Штајнмајер.

Стручњаци, политичари и борци за људска права поздрављају помиловање и истоворемено спекулишу да ли ће Ходорковски наставити са политичком делатношћу или су та времена за њега прошла.

Реагујући на помиловање, активиста за људска права Лев Пономарјов рекао је да понекад судбина једног човека постане фокус не само целе државе већ и целог света и да потез Путин мења његов имиџ.

"Наравно само један такав корак није довољан да би се тврдило да је имиџ промењен. Можда је то само привремено, али и привремено је корисно.Ја потпуно поздрављам привремено исказивање хуманости", рекао је Пономарјов за РИА Новости.

С друге стране има и оних који помиловање објашњавју тиме да Ходорковски више не представља опасност за Путина.

"Он за власт није онолико опасан колико је био пре, рецимо 10 година, када је фактички био једини противник Путина. Од протеста 2011, противника има много, а што је разуђенија опозиција то је властима лакше да се са њом изборе", рекао је за Националну службу вести посланик Праведне Русије Михаил Емељанов.

И председник Центра глобалних интереса Николај Злобин мисли да Ходорковски највероватније више не представља опасност, а његово ослобађање објашњава жељом Путина да смири ситуацију са политичким затвореницима пред Олимијаду и Самит Г8 следеће године.

"Главна интрига је у томе да ли је Ходорковски уопште написао ту молбу и да ли је било некаквих договора, на пример да после ослобађања Ходорковски неће учествовати у политичком животу. Ако је то тако, онда Ходорковски за власт више није опасан: молио за милост - значи признао је кривицу", сматра Злобин.

Ветеранка у борби за људска права у Русији, директорка Московске хелсиншке групе Људмила Алексејева сматра да Ходорковски може да постане духовни лидер Русије у рангу са анадемиком Андрејем Сахаровим.

"Такав брилијантан човек као што је Ходорковски имаће фантастичне резултате чиме год буде одлучио да се бави", рекла је Алексаејва за РИА Новости.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи