Читај ми!

Алеп, исламисти киднаповали 120 Kурда

Киднаповано најмање 120 Kурда код Алепа. Претходно ослобођено више од 350 затвореника из хуманитарних разлога и због побуњеничке опсаде. Већина затвореника су осуђени криминалци. Према извештају експертског тима УН, у Сирији је "вероватно употребљено" хемијско оружје на пет од седам испитаних локација.

Исламисти повезани са Ал Каидом киднаповали су најмање 120 курдских цивила у једном селу у Алепу, недалеко од границе са Турском, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска права, преноси Раша тудеј.

Борци "Исламске државе Ирак и Левант", побуњеничке групе која делује у Ираку и Сирији, упала је у село Ихрас, 20 километара јужно од пограничног града Азаза, узимајући таоце које је одвозила на непознате локације.

Како је навела Опсерваторија са седиштем у Лондону, међу заробљенима је и шест жена.

Овај инцидент је најновији у низу оружаних сукоба између сиријских Курда и исламских фракција.

Исламистички борци су од почетка децембра киднаповали 51 курдског цивила из градова североисточно од Алепа.

У Алепу су раније данас сиријске власти ослободиле 366 затвореника из централног затвора из хуманитарних разлога, а због опсаде коју су наметнули побуњеници, јавила је државна агенција САНА.

Опсерваторија је саопштила да је прва група од 10 заробљеника ослобођена у четвртак, а да ће за њима на слободу бити пуштени и преостали.

Та организација је навела да су већина затвореника у том затвору осуђени криминалци, пренео је АФП.

Директор организације Рами Абдел Рахман рекао је за АФП да су услови у затвору неподношљиви и да су затвореници отпуштени због епидемија, међу којима је и туберкулоза.

Тај затвор се већ осам месеци налази под опсадом Фронта ел Нусра повезаног са Ал Каидом и других исламистичких побуњеничких група које настоје да свргну сиријског председника Башара ел Асада.

Опсерваторија је навела да су радници Црвеног крста у затвор унели храну, лекове и одећу.

У том затвору се налази више од 3.000 кажњеника, међу којима има и исламиста, опозиционих активиста и малолетника.

Побуњеници су неколико пута покушали да продру у затвор, али су их режимске снаге одвратиле, мада се борбе и даље воде у близини затвора.

Опсерваторија је саопштила да је у Сирији притворено на десетине хиљада људи током побуне која је почела марта 2011. године. Тортура се систематски спроводи у сиријским затворима, тврди та невладина група за заштиту људских права.

У међувремену, експертски тим УН саопштио је да је хемијско оружје у Сирији "вероватно употребљено" на пет од седам испитаних локација.

У извештају се наводе "поуздане потврде" и "докази који су у складу са вероватном употребом хемијског оружја" за локације у Гути 21. августа, Кан ел Асалу 19. марта, Џобару 24. августа, Саракебу 29. априла и Ашрафија-Сахнаји 25. августа.

Тим, међутим, није могао да поткрепи употребу хемијског оружја у Бахарији 22. августа и Шеик Максуду 13. априла, наводи АФП.

Би-Би-Си наводи да су у два случаја гађани војници, а у трећем војници и цивили.
Међутим, како истиче АП, у извештају се не наводи да ли су за наведене нападе одговорне владине или опозиционе снаге.

Генерални секретар УН Бан Кимун требало би данас на затвореној седници да извести Генералну скупштину о резултатима истраживања, а у понедељак чланове Савета безбедности УН.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи