Читај ми!

Ким Џонг Ун погубио течу

Погубљен теча шефа Северне Кореје Ким Џонг Уна. Џанг Сонг Тек био окривљен за стварање антидржавних фракција, корупцију и изопачено понашање, што подразумева да је био женскарош, коцкар и да је користио дрогу, преносе државни медији у Пјонгјангу. У суседној Јужној Кореји на ванредној седници састали се шефови безбедносних служби.

Теча севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, Џанг Сонг Тек, погубљен је као издајник, убрзо после суђења пред специјалним војним судом, јавила је државна новинска агенција КЦНА, преноси АФП.

Он је погубљен у оквиру "чистке због корупције", преноси Би-Би-Си.

Британски јавни сервис наводи да су раније ове седмице наоружани чувари у драматичним околностима удаљили Џанга са партијске седнице, а почетком децембра је смењен са позиције потпредседника највишег војног тела Северне Кореје.

Џанг је био окривљен за стварање антидржавних фракција, корупцију и "изопачено понашање" - што подразумева да је био женскарош, коцкар и да је злоупотребљавао дрогу.

Америчка агенција АП наводи да севернокорејски државни медији извештавају о погубљењу и да у извештајима кажу да је Џанг био "гори од пса".

Би-Би-Си јавља да је уклањање Џанга из власти био највећи преокрет откако је Ким пре две године наследио свог оца Ким Џонг Ила на челу државе.

Џанг (67) је до ове седмице сматран Кимовим политичким покровитељем и "десном руком", а био је у браку са Ким Кјонг Хуи, ћерком "оца нације" и деде актуелног севернокорејског лидера Ким Ил Сунга.

Џанг је, како се раније извештавало, био Кимов заменик у националном комитету за одбрану - што је друга по значају функција у држави, а сматра се да је имао кључну улогу у његовом преузимању положаја шефа државе после смрти његовог оца.

Након што је у Пјонгјангу саопштено да је доскорашњи заменик шефа државе Ким Џонг Уна у националном комитету за одбрану - што је друга по значају функција у држави - и теча севернокорејског лидера Џанг Сонг Тек погубљен, у суседној Јужној Кореји на ванредној седници састали су се шефови безбедносних служби, јавила је јужнокорејска агенција Јонхап.

Начелник безбедносне службе при Председништву Ким Џанг Су водио је тај састанак, на ком се како је најављено, разговарало о "анализама и прогнозама" у вези са ситуацијом у Северној Кореји, наводи јужнокорејска агенција, позивајући се на једног службеника у Председништву. Званичног коментара после састанка за сада нема, наводи Јонхап.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи