Читај ми!

Јанукович потписује Споразум са ЕУ?

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон каже да јој је Виктор Јанукович "јасно ставио до знања" да намерава да потпише ССП са ЕУ, али није рекла када ће се то десити. Вашингтон разматра увођење санкција Кијеву.

Виктор Јанукович "намерава да потпише" Споразум са ЕУ који је прошлог месеца одбио, изјавила је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, али није навела када очекује да ће се то десити.

Ештонова је рекла да је после разговора с Јануковичем у Кијеву постало јасно да краткорочни економски и финансијски проблеми с којима се суочава Украјина могу бити ублажени потписивањем ССП-а, који би донео нове инвестиције.

Навела је да јој је "Јанукович, изгледа, јасно ставио до знања да намерава да потпише Споразум о придруживању".

Потписивање би значило да се Јанукович предомислио, с обзиром на то да је још прошлог месеца одбио да га потпише, јасно стављајући до знања да уместо њега жели ближе односе с Русијом, навео је АП, додајући да масовни протести у Кијеву позивају на ближе везе Кијева са ЕУ.

Проевропске демонстрације у Украјини ушле су у четврту недељу, а хиљаду људи је на Тргу независности, дан након неуспеле полицијске акције над демонстрантима, због чега су САД запретиле тој земљи санкцијама.

Демонстранти су поставили нове барикаде на Тргу уместо оних које је полиција уклонила, и утврдили су их наносима снега и врећама песка.

У међувремену, украјински министар одбране пренео је Вашингтону да Кијев неће користити оружане снаге против демонстраната, саопштио је Пентагон.

Вашингтон је јуче јасно стао на страну украјинске опозиције и синоћ најавио да размишља да украјинском режиму уведе санкције.

"Нећу улазити у детаље, али размишљамо о неким политичким опцијама, иако још није донета никаква одлука, а санкције су део тога", рекла је портпаролка Стејт департмента Џенифер Псаки.

Амерички секретар одбране Чак Хејгел упозорио је такође синоћ украјинског колегу Павла Лебедева на последице слања војске на демонстранте и изразио "гнушање".

Представници опозиције одбили су позив председника Виктора Јануковича на дијалог. Они траже његову оставку и кажњавање полицајаца који су пребијали демонстранте.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи