Читај ми!

Јанукович позива на дијалог, опозиција одбија

Опозиција одбила позив украјинског председника Виктора Јануковича на разговоре како би се решила политичка криза у земљи. Јанукович и премијер Микола Азаров обавезали се да против мирних демонстраната неће бити коришћена сила. Немачка захтева политички дијалог. Пољска предложила да посредује у преговорима.

Председник Украјине Виктор Јанукович позвао је на разговоре све странке, укључујући и опозиционе, како би заједно дошли до политичког компромиса за све тежу политичку кризу у тој земљи, објављено је на Јануковичевом сајту.

Јанукович је истакао да опозиција не би требало да одбије тај позив и да "не треба да настави путем конфронтације и ултиматума", пренео је Ројтерс.

Међутим, лидери украјинске опозиције у протесту су одбили позив председника, док њихови захтеви не буду испуњени.

Опозиција позива Јануковича и његову владу да поднесу оставку, да ослободе, како они наводе, политичке затворенике и казне припаднике полиције за разбијање протеста због насиља над демонстрантима.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла је на конференцији за новинаре у Кијеву да јој је Јанукович пренео да ће у наредна 24 сата бити предузете мере за решење кризе у Украјини.

Пошто се претходне ноћи прикључила демонстрантима у Кијеву, Ештонова је јутрос поручила грађанима да је импресионирана њиховом решеношћу да се изборе за европску перспективу Украјине, али да је истовремено ожалошћена због употребе силе против мирних демонстраната.

Јанукович и премијер Микола Азаров обавезали су се да против учесника мирних демонстрација неће бити коришћена сила, а припадници полиције и специјалне јединице "Беркут" напустили су Трг независности у центру Кијева претходне ноћи.

Ипак, полиција је јутрос поново блокирала центар града, када је на улицама било око 25.000 демонстраната.

Бела кућа осуђује употребу силе против демонстраната и позива Јануковича да "чује глас народа и врати земљу на пут европских интеграција".

Одлазећи шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле затражио је од владе у Кијеву да се уздржи од насиља и указао на потребу стварног политичког дијалога, а не само обећања о томе.

"У једној демократији се мирне демонстрације људи не могу једноставно забранити и државном силом спречити. Протести су живи израз жеље људи за једном европском Украјином", рекао је Вестервеле.

Да коришћење силе не доприноси мирном решењу конфликта, сагласила се и Пољска, која је понудила да посредује између сукобљених страна у Украјини.

У Кијеву и у другим деловима Украјине од 21. новембра одржавају се масовни протести присталица евроинтеграција, незадовољних одлуком владе да обустави припреме за потписивање Споразума о придруживању и зони слободне трговине са ЕУ.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи