Шпанска економија стаје на ноге

Шпанија је после две године изашла из рецесије. Први економски раст од 0,1 одсто забележен је у трећем кварталу. Ипак, незапосленост која је највећа у Европи остаје црна тачка шпанске привреде.

Привреда Шпаније показује прве знаке опоравка. У трећем кварталу забележен је економски раст од 0,1 одсто. Економисти истичу да ће опоравак бити постепен.

Опоравку привреде допринео је повећани извоз и добра туристичка сезона, али је домаћа потрошња остала слаба.

Премијер Маријано Рахој је задовољан, мада упозорава да ће опоравак бити спор и постепен. И економисти оцењују да је окончање рецесије само први корак ка опоравку од економске кризе.

"Добро је да је дошло до раста извоза. Ипак за јак и одржив опоравак требало би подстаћи домаћу тражњу и вратити поверење инвеститора у Шпанију", истиче економиста "Беренберг банке" Кристијан Шулц.

Влада очекује да ће се домаћа привреда идуће године вратити на скромни раст од 0,7 одсто. Остају међутим бројни изазови, пре свега незапосленост од 26 одсто, по чему је Шпанија неславни рекордер у Европи.

Излазак из рецесије је добра вест, али то нажалост неће утицати да се проблеми незапослених реше.

Четврта по снази привреда у еврозони два пута је била у рецесији од 2008. године. Тада су због краха тржишта некретнина милиони људи остали без посла, а хиљаде компанија банкротирале.

"Добро је да има наде, али мислим да постоји јаз између статистичких података и правог побољшања живота људи и пословања компанија", сматра Нигел Тонсон са Универзитета у Мадриду.

Због једног од највећих јавних дугова у еврозони, влада је морала да спроведе строге мере штедње и структурне реформе, доведе у ред финансије и подстакне економски опоравак.

Непопуларни потези сада почињу да дају резултате, посебно у компанијама које послују на иностраном тржишту.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи