Читај ми!

Жена због које је нападнута руска амбасада

Рускиња Екатерина Устјужанинова, бивша дизачица тегова, разлог због којег су демонстранти напали руску амбасаду у Триполију, јавља "Раша тудеј". Она је 2011. године дошла у Либију, како би се борила на страни режима Моамера Гадафија у грађанском рату.

Либијске дипломате су потврдиле да је једна Рускиња била узрок напада демонстраната на руску амбасаду у либијској престоници Триполију, извршен у четвртак, 2. октобра, преноси Раша тудеј.

Екатерина Устјужанинова (24), бивша дизачица тегова, живи у Либији од 2011. године, где је дошла како би се борила на страни режима Моамера Гадафија у грађанском рату, открива РТ.

Руски званичници су раније навели како је узрок напада демонстраната на руску амбасаду било то што је Устјужанинова наводно убила једног пилота либијског ратног ваздухопловства и његову мајку. Дан након тог напада Русија је из амбасаде повукла дипломатско особље и њихове породице.

Устјужанинова се за време свог боравка у Либији "прославила" као политички активиста. Она је под псеудонимом Катја Сјаега постала један од најгласнијих и најстраственијих чланова интернет заједнице која је подржавала Гадафијев режим.

"Она није лоша особа, али није била потпуно стабилна откад су се у њеном животу догодили неки трагични догађаји", рекао је Дмитриј Ершов, који је Устјужанинову упознао док је тражио људе који би радили као новинари у Либији за време рата.

Ершов је открио да је "она је желела да иде у Либију, али не да ради као новинарка". "Била је заговорник имиџа Моамера Гадафија. Не његовог режима, него његовог имиџа", рекао је Ершов.

На врхунцу конфликта у Либији, Сјаега је прикупљала новчана средства за своју самосталну експедицију у тој земљи. У Либију је стигла преко Туниса, а говорила је да је њен циљ да "помогне Гадафију или да за њега умре".

Она је успела да на интернету објави неколико извештаја о својим доживљајима у Триполију, пре него што су тај град заузели "пацови", што је израз који је Рускиња користила за либијске опозиционе снаге. Њене поруке су биле пуне презира за Гадафијеве непријатеље и показивали су Катјину небригу за сопствену безбедност.

Самопроглашена плаћеница је запала у велике проблеме након пада режима Моамера Гадафија 2011. године. Њене присталице су морале да прикупе 2.000 долара да би платиле њен хотелски рачун и купиле јој карту за повратак кући.

Није познато шта се после догодило са Устјужаниновом и да ли се вратила у родни град Новосибирск, као што су известили неки интернетски медији, или је остала у Либији.

Једна од њених пријатељица из онлајн заједнице Гадафијевих присталица је изјавила да је пре око недељу дана од Сјаеге добила мејл из којег може да се закључи да се она спрема на неку драстичну акцију, пренео је РТ.

"Знам да ћу умрети у борби. Нема ту ништа лоше. Рај не постоји, живот је кратак, а једина сврха коју човек може да да животу је да неки Бог или демон одлучи да га искористи. А затим ће га одбацити као искоришћен кондом", наводно пише у мејлу који је написала Рускиња.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи