Читај ми!

Рохани: Иран није претња свету

Иран не представља апсолутно никакву претњу свету, рекао Хасан Рохани. У говору на Генералној скупштини УН председник Ирана осудио санкције које су уведене његовој земљи због развоја нуклеарног програма.

Ирански председник Хасан Рохани је у говору у УН рекао да његова земља не представља "апсолутно никакву претњу за свет" и позвао америчког председника Барака Обаму да игнорише позиве на рат и да се определи за преговоре.

"Ако САД избегну да прате краткорочне интересе проратних група, можемо наћи оквир за превазилажење наших разлика", рекао је Рогани у говору пред Генералном скупштином УН, неколико сати после обраћања председника САД Барака Обаме том телу.

Рохани је рекао да ће Иран деловати одговорно према регионалној и међународној сигурности.

Ово је његово прво међународно иступање после избора 14. јуна. Рохани се сматра релативно умереним политичарем у Ирану, али врховни вођа ајатолах Али Хамнеи држи праву власт у земљи и контролише најважнија државна питања, укључујући нуклеарни програм.

Нови ирански председник је такође оштро осудио санкције против његове земље. Савет безбедност УН изгласао је шест резолуција, од тога четири које укључују санкције, како би натерао Иран да заустави своје нуклеарне активности.

Запад сумња да је ирански цивилни нуклеарни програм само покриће за развој нуклеарног оружја, што Иран демантује. Санкције су додатно појачање финансијским и нафтним ембаргом који су увеле САД и Европска унија.

"Иран је спреман да сарађује билатерално и мултилатерално с другим одговорним актерима", рекао је Рохани, који је понови да његова земља намерава да користи нуклеарну енергију искључиво у мирнодопске сврхе.

"Нуклеарно оружје и друго оружје за масовно уништење немају места у доктрини иранске одбране и у супротности су с нашим основним верским и етичким убеђењима, рекао је ирански председник.

Напоменуо је и да ће Иран бранити мир заснован на демократији и изборима свуда усвету, укључујући Сирију, Бахреин и друге земље региона.

Рохани је указао и да нема насилног решења за светске кризе и осудио стратегију САД у употреби беспилотних летилица у борби против терориста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи