Читај ми!

Сиријска криза се враћа на Ист Ривер

Савет безбедности још једном покушава да заузда грађански рат у Сирији. Русија и Запад, опет, у раскораку око начина деловања. Асад прихватио да стави хемијско оружје под међународну контролу. Вешт дипломатски маневар Москве. Керијев гаф зауставио бомбардовање. Конгрес пред одлуком.

22.28 - Џон Кери и Сергеј Лавров састаће се у четвртак у Женеви како би покушали да постигну договор о сиријском хемијском оружју, рекао званичник Стејт департмента.

19.28 - План да се хемијско оружје у Сирији стави под међународну контролу може успети само ако САД одустану од употребе силе, рекао је Владимир Путин.

17.20 - Сиријска криза се враћа у УН. САД, Британија и Француска почињу консултације о новој резолуцији. Русија резервисана према новом предлогу Запада.

17.05 - Свргавање Асада није циљ акције, то је колатерална последица акције коју ћемо предузети, рекао је Кери. 

16.26 - Уколико не реагујемо, земљама попут Ирана послаћемо поруку да смо слаби, рекао је Џон Кери пред комитетом за оружане снаге. Сачекаћемо потезе Сирије, али нећемо чекати дуго, рекао је Кери.

Амерички напад на Сирију дефинитивно више није питање тренутка, пошто је Дамаск пристао да хемијско наоружање контролише међународна заједница. Руска дипломатска офанзива у најмању руку одложила је почетак бомбардовања.

Одлуку сиријске владе да прихвати предлог Русије обзнанио је министар спољних послова те земље Валид Муалем.

"Имали смо јуче веома плодоносну рунду разговора са министром спољних послова Сергејом Лавровом, који је предложио иницијативу у вези са хемијским оружјем. Увече смо прихватили руску иницијативу", пренела је агенција Интерфакс.

Муалем је оценио да је Сирија прихватила предлог јер ће се тиме "отклонити основе за америчку агресију".

Одлука Дамаска донета је у прави час за администрацију Барака Обаме, који је бомбардовање Сирије најавио упркос снажном противљењу јавности. Према последњим анкетама, чак 75 одсто противи се интервенцији, док свега 14 одсто подржава такву акцију.

Истовремено, Британија, САД и Француска почеле су консултације о новом предлогу резолуције Савета безбедности, којом би се Сирија прилично чврсто обавезала да арсенал хемијског оружја стави под међународну контролу.

Помен Члана 7, који предвиђа западни предлог, поново је изазвао негативну реакцију руских дипломата, па ће наредни дани, како се чини, протећи у тешким преговорима две стране око даљег наступа у процесу решавања кризе.

Хитан састанак Савета безбедности УН о Сирији, који је био заказан за уторак увече, одложен је на неодређено време на захтев Русије, која је и тражила састанак ради консултација иза затворених врата, кажу дипломате. Разлог одлагања није саопштен.

Керијев гаф зауставио бомбардовање

Суштински, најновији развој ситуације у Сирији представља озбиљну дипломатску победу Русије, која је снажно пригрлила "реторичку" вежбу америчког државног секретара Џона Керија да је "напад могуће спречити уколико Асад хемијско наоружање стави под међународну контролу".

Док су Бела кућа и Стејт департмент провели дан објашњавајући да је Кери одговарао на хипотетичко питање, руски министар спољних послова Сергеј Лавров убедио је власти у Дамаску да прихвате ту "непостојећу понуду".

Чини се да је и Обаминој администрацији лакнуло када је Асад пристао на руски предлог, јер се ваљало суочити са крајње непријатељски расположеним Конгресом, па је серија од шест интервјуа, којима је Обама желео да преокрене јавно мњење у корист војне интервенције, кренула сасвим другим током.

Обама је, најавама да је бомбардовање сада могуће избећи, оставио Керија на цедилу, мада је амерички државни секретар у највећој мери сам крив за положај у којем се нашао, јер је протеклих седмица упоређивао Асада са Хитлером, што се показало прилично контрапродуктивним.

У међувремену је објављено да ангажовање америчких снага у овој фази припрема за напад на Сирију кошта 30 милиона долара недељно.

Начелник Здруженог штаба Војске САД генерал Мартин Демпси је рекао и да постоји низак ризик од одмазде у случају да дође до ваздушних напада на Сирију.

Подршка Кине и Ирана, Париз и Лондон уздржани 

Британски премијер Дејвид Камерон сматра да би Русија и Сирија требало да покажу да је предлог Москве да Сирија стави своје хемијско оружје под међународну контролу - искрен.

"Терет је сада поприлично на руској влади и режиму (сиријског председника Башара ел) Асада да се то и испуни тако да се покаже да је понуда озбиљна и искрена", рекао је Камеронов портпарол.

Како је додао, још има озбиљних питања на која треба одговорити.

Председник САД Барак Обама поздравио је раније руску иницијативу и рекао да би то могло да одагна америчку претњу војном интервенцијом против Сирије.

Амерички председник дао је интервјуе за шест водећих америчких ТВ станица, у којима је први пут поменуо да је о тој иницијативи већ рaзговарао са руким председником Владимиром Путином.

Сенат је одложио гласање о резолуцији америчког председника којом би били одобрени ваздушни удари на Сирију, док се Обама не обрати како би известио јавност о Асадовом режиму.

Обама је данас затражио од Конгреса да одложи гласање о одобравању војног напада на Сирију како би се Русији дало време да наведе Сирију да преда своје хемијско оружје под међународну контролу, саопштили су амерички сенатори.

"Оно што он (Обама) жели је да провери озбиљност сиријске и руске спремности да се ослободе хемијског опружја у Сирији. Он жели време да би то проверио", рекао је председавајући сенатског Комитета за оружане снаге Карл Левин после састанка на Капитол хилу коме је присуствовао и Обама.

Кина и Иран подржале су предлог Русије да Сирија преда хемијско оружје под међународну контролу и да оно затим буде уништено.

Француски министар спољњих послова Лоран Фабијус рекао је да је Француска "заинтересована" за предлог Москве, али је, истовремено, изразио "опрез".

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи