Читај ми!

Обама: Можда и не буде напада на Сирију

Могуће је да не буде напада на Сирију ако Башар ел Асад прихвати и спроведе руски предлог да се хемијско оружје стави под међународну контролу, наговестио је амерички председник Барак Обама. Сенат одложио гласање о резолуцији која би одобрила нападе. Башар ел Асад прихватио руски предлог.

13.12 - Сирија прихватила руски предлог да се хемијско оружје стави под међународну контролу, рекао сиријски министар спољних послова, преноси Ројтерс.

Амерички председник Барак Обама наговестио је могућност да САД одустану од напада на Сирију уколико Башар ел Асад прихвати руску иницијативу да хемијско оружје стави под међународну контролу. Амерички Сенат одложио је најављено гласање о резолуцији америчког председника којом би били одобрени ваздушни удари на Сирију.

Обама је поздравио руску иницијативу и рекао да би то могло да одагна претњу Америке војном интервенцијом против Сирије.

Амерички председник дао је интервјуе за шест водећих америчких ТВ станица у којима је први пут помено да је о тој инцијатви већ резговарао са руким председником Владимиром Путином.

"Желим да знате да сам наложио државном секретару Џону Керију да о тој инцијативи разговара директно са Русима. Ако можемо да искористимо све дипломатске напоре и дођемо до формуле која међународној заједници даје проверљиве и спроводљиве механизме да реши питање хемијског оружја у Сирији, онда сам ја у потпуности за то. Међутим, морамо да видимо детаље инцијативе", рекао је Обама.

Већина аналитичара оцењује да је руска инцијатива дошла као сламка спаса америчком председнику, јер се више од половине чланова Представничког дома Конгреса, као и четвртина чланова Сената противи војној интервенцији у Сирији.

Међутим, Обама је руску инцијативу покушао да прикаже као успех америчке спољне политике.

"Мислим да има смисла претпоставити да не бисмо дошли до ове тачке да није било уверљиве војне претње која стоји иза међународних норми против употребе хемијског оружја", каже Обама.

Амерички председник вечерас ће се обрати нацији, која се великом већином противи војној акцији у Сирији и покушати, како је рекао, да објасни да то није Ирак, Авганистан, па ни Либија.

"Овде се ради о нападима на одређене циљеве како би се режим председник Асада онеспособио за употребу хемијског оружја. Знам да ће бити тешко да убедим и наше грађане и Конгрес, али у случају да сви дипломатски напори пропадну, у америчком је нациоланом интересу да обезбеди поштовање забране употребе хемијског оружја", рекао је Обама.

Лидер демократске већине у Сенату Хари Рид је, само неколико часова након што је за среду заказао гласање, отказао изјашњавање док се Обама не обарати јавности по питању Сирије.

"Желим да председник изложи случај Сенату и америчком народу пре гласања", истакао је Рид.

Подршка Кине и Ирана, Француска опрезна

Позивајући се на неименоване изворе, агенција Ројтерс је пренела да ће гласање највероватније бити крајем недеље.

Кина и Иран подржале су предлог Русије да Сирија преда хемијско оружје под међународну контролу и да оно затим буде уништено.

Портпарол кинеског министарства спољних послова рекао је да Кина подржава руски предлог за Сирију и додао да се делегација сиријске опозиције налази у посети Кини.

"Иранска Исламска Република подржава (руску) иницијативу која има за циљ спречавање војне акције" против Сирије, рекла је портпаролка иранског Министарства иностраних послова Марзиех Афгам новинарима у Техерану, пренео је АФП.

Француски министар спољњих послова Лоран Фабијус рекао је да је Француска "заинтересована" за предлог Москве, али је, истовремено, изразио "опрез".

Фабијус је за радио Европа-1 рекао да је веома добро што је Русија променила став и то је приписао притиску Запада и "многобројним доказима" о нападу хемијским оружјем у Сирији.

Ипак, према његовим речима, проналажење и уништавање "више од 1.000 тона хемијског оружја" било би веома тешко изводљиво и захтевало би међународну верификацију у јеку грађанског рата у Сирији.

Главна сиријска опозициона група критиковала је руски план о уништавању хемијског оружја у Сирији, рекавши да се ради о "политичком маневру".

"Предлог руског министра спољњих послова Сергеја Лаврова представља политички маневар и део је бескорисног одлагања које ће само резултирати већим бројем жртава и већим разарањем међу сиријским народом", поручила је опозиција у саопштењу које преноси АФП.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи