Око 11: Сирија на мети

Чврстих доказа да је режим Башара ел Асада употребио хемијско оружје нема, али то неће спречити западне силе да започну војну интервенцију у Сирији и помогну побуњеницима у рушењу режима.

Више готово да нема сумње да ће Сирија бити бомбардована од стране западних сила. Инспектори УН који истражују да ли је било употребе хемијског оружја са терена се повлаче у суботу и очекује се да ће тада почети напад на ту земљу, слажу се гости емисије Око.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Ситуација у Сирији подсећа на сценарио који се одиграо у Багдаду и Триполију и из свега што се дешавало поставља се питање колико ће интервенција трајати, сматра Момир Турудић, новинар недељника „Време". Додаје да се та акција не би могла поредити са бомбардовањем Србије из 1999. године јер операција „Милосрдни анђео", у поређењу са војним интервенцијама у арапском свету, делује као припрема за тешке ратове.

Једина сличност са операцијом у Србији је исти правни модел, хуманост која се приказује као мотив за војну интервенцију, објашњава Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница „Политике".

„Њима је важно да склопе исту правну основу и позивају се на хуманитарну катастрофу. Овде ће се користити Блерова доктрина у НАТО-у, важно је да постоји изговор, а овде је то употреба хемијског оружја. Прилично је очигледно да се запад уплашио да би Асад могао да добије рат и желе да одмогну њему а помогну побуњеницима", каже Љиљана Смајловић.

Она је рекла и да је Американцима највероватније не одговара децидан исход војне акције, већ продужавање грађанског рата и нивелисање односа моћи две зараћене стране.

Употреба хемијског оружја, које се користи као изговор за војну интервенцију, већ неколико месеци наговештава се у западној штампи. То је тачка после које је најављен напад на Сирију и саговорници Ока сматрају да је мало вероватно да би га Башар ел Асад несмотрено употребио.

„Вероватно јесте коришћено али није јасно зашто би Асад то користио ако се знало да ће после тога уследити војна интервенција, и то само неколико дана пре посете истражитеља из УН. Поготово ако имамо у виду шта све од наоружања има на располагању", оцењује Турудић.

Извесније се чини да су побуњеници то оружје употребили да би изазвали војну интервенцију, а западне силе су овај моменат оцениле као погодан да се то изведе, слажу се гости Ока.

„Неважно је шта се десило у Сирији, Асад је у крајњој линији одговоран јер је он одговоран за све што се дешава тамо. То је нека чудна линија командне одговорности на коју се позивају они који нападају Сирију", објашњава Љиљана Смајловић.

Непредвидљиви талас бомбардовања

Не може се предивдети колико ће бомбардовање Сирије трајати у првом таласу, али када се покрене механизам војне интервенције он иде до краја, каже Момир Турудић.

„Да ли ће ваздушни удари трајати док побуњеници не победе или ће то бити нека другачија врста помоћи тешко је оценити, али америчке анализе свакако су само замагљивање слике како би се помогло ослабљењу режима. Суштина није шта ће се десити, било која војна победа ће имати утицај на цео регион и ужасне последице", оцењује новинар Времена.

Ангажовање америчког председника Барака Обаме који је на чело једне од најмоћнијих западних сила дошао мирољубивом политиком, гости Ока виде као другачије упаковану доктрину његових претходника који су сличне интервенције већ подстицали у арапском свету.

„Обама је разочарао све који су очекивали да он буде нова врста либералног, прогресивног политичара. Највише је разочарана млада либерална генерација која је поверовала у његову реторику", каже Љиљана Смајловић и додаје да се користи исти рецепт медијске манипулације против нападнутог режима.

Попуштање Русије и слабија одбрана Асадовог режима последњих дана, оправдана је невеликом подршком руске јавности већем ангажовању у Сирији. Са истим проблемом суочава се Барак Обама у Америци.

„У случају удара Русија ће то да осуди јер већина света мисли да су то лажни изговори политичких великих сила. За Русију је важно да не испадне да су учинили уступак другим великим силама нити да се оне огрну валидним правним аргументима за напад", сматра главна и одговорна уредница „Политике".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару