Читај ми!

Надзор интернета, Европа тражи објашњење

Најновији случај шпијунирања интернета који спроводи америчка влада биће тема разговора немачке канцеларке Ангеле Меркел и председником САД Барака Обаме следеће седмице у Берлину. Званичници ЕУ тражиће од својих америчких колега разјашњење о интернет шпијунирању.

За време транс-атлантског министарског састанка у Даблину, који почиње у четвртак, званичници Европске уније тражиће од својих америчких колега разјашњење о интернет шпијунирању које спроводи америчка влада.

Немачка канцеларка Ангела Меркел ће о томе разговарати и с америчким председником Бараком Обамом, приликом његове посете Берлину следеће седмице, јавио је АП.

Европска комисија је саопштила да је забринута због последица таквих програма по приватност грађана Европске уније. Комисија је навела да је комесар правде ЕУ Вивијен Рединг, о глобалном проблему који се тичу приватних података већ разговарала у априлу са својим америчким колегама.

"Овај случај показује да прецизан законски оквир заштите личних података није луксуз нити ограничавање слободе, већ основно људско право", рекла је Рединг.

Већ дуже време, ЕУ и САД разговарају о заштити података, у оквиру преговора о правној и полицијској сарадњи. Било које питање које се тиче националне безбедности остаје у домену сваке чланице ЕУ појединачно, док се о заштити података преговара на нивоу блока земаља, наводи АП.

Министарство унутрашњих послова Немачке је навело да је у контакту с америчким властима од којих тражи разјашњење детаља и да тражи да утврди да ли је било кршења било каквих права немачких грађана, након извештаја од прошле седмице да америчка влада спроводи интернет шпијунирање.

Амерички председник Барак Обама 18. јуна долази у прву посету Берлину у својству председника САД.

Меркелин представник Штефен Зајберт рекао је данас новинарима да ће питање шпијунирања података канцеларка сигурно поставити.

Немачка је традиционално осетљива када је у питању приватност података, наводи АП.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару