Читај ми!

Убијена шесторица нападача-самоубица

Авганистанске снаге безбедности убиле шесторицу нападача-самоубица који су рано јутрос напали канцеларију гувернера провинције Панџшир. Одговорност за напад преузели талибани.

 Шесторицу нападача-самоубица, који су рано јутрос напали канцеларију гувернера провинције Панџшир, убиле су Авганистанске снаге безбедности јавиле су агенције.

Ово је био напад у једној од најстабилнијих области у земљи, наводи АФП.

Панџшир у којем живе Таџици, област је североисточно од Кабула која је била бастион отпора против талибана за време њихове владавине од 1996. до 2011. године и једна је од најмирнијих провинција у Авганистану откако су с власти свргнути талибани.

Одговорност за данашњи напад преузели су талибански побуњеници, пренео је АФП.

"Шест бомбаша-самоубица у полицијској униформи ушло је у канцеларије гувернера. Узвратило је наше обезбеђење и сви нападачи су убијени осим једног који је детонирао експлозив и разнео се", рекао је портпарол гувернера Абдул Кабир Васек.

У нападу је погинуо један полицајац, од бомбе коју је детонирао нападач. Напад је почео јутрос око четири часа и трајао је око један сат.

Васек је рекао да је пронађен паркиран аутомобил са експлозивом, али да он није детониран.

Авганистанска влада је одмах похвалила снаге безбедности, а представник министарства унутрашњих послова је рекао да су оне сада способније него икад.

Ројтерс је јавио да су се двојица нападача разнела на улазу у зграду а да су након полусачасовне борбе убијена тројица екстремиста, рекао је портпарол министарства унутрашњих послова Седик Седики.

Шести нападач је успео да побегне и дође до оближњег села. Када га је неколико сати касније пронашла полиција, он је активирао екплозив који је имао обмотан око себе.

Гувернер и шеф полиције су у тренутку напада били у згради, али нису повређени.

Добар рад авганистанских снага безбедности, наводи АФП, од кључне је важности за владину борбу против побуњених талибана, с обзиром да ће се око 100.000 војника које предводи НАТО повући из те земље до краја 2014. године.

Међународна коалиција обучава авганистанску војску, полицију и специјалне снаге, али постоји страховање да они неће бити способни да одрже безбедност у земљи након 12 година ратовања, наводи Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару