Читај ми!

Кинески хакери "ојадили" Пентагон?

Кинески хакери у сајбер нападима украли од САД пројекте неколико система који су основа америчке противракетне одбране, наводи се у извештају америчког министарства одбране. Украдене документе Кина може да искористи при разради сопствених оружаних система, што би могло да ослаби америчку војску у потенцијалним будућим сукобима, пише Вашингтон пост.

У извештају Научног савета министарства одбране САД наводи се да су кинески хакери у неколико сајбер напада украли од САД пројекте неколико система који су основа америчке противракетне одбране.

Стручњаци упозоравају да све украдене документе Кина може да искористи при разради сопствених оружаних система, што би могло да ослаби америчку војску у потенцијалним будућим сукобима, истиче се у тексту Вашингтон поста.

У рукама кинеских хакера нашли су се подаци о противавионским ракетним системима Патриот ПАЦ-3, противракетним системима ТХААД и бродском информационо-командном систему Аегис.

Осим тога, украдени су и подаци о палубним ловцима Ф/А-18 Супер Хорнет, перспективним ловцима Ф-35, вишециљним хеликоптерима УХ-60 "блек хок", новим бојним бродовима ЛСЦ и другом наоружању.

Министарство није директно оптужило Кину за ту крађу информација током неколико последњих година, али су представници Пентагона изјавили да се ради управо о једној кинеској компанији чија је делатност усмерена на крађу америчких војних тајни.

О крађи информација о ловцима Ф-35 по први пут се сазнало још у јануару 2007. године.

Напади су настављени у периоду од 2007. до 2010. године, а на удару се, између осталих, нашла и компанија "Квинтик Норд Америка" која се бави разрадама робота и сателитских извиђачких система.

Према подацима аналитичара, иза тих напада би могла да стоји хакерска група "Комент кру", са седиштем у Шангају.

Америчко министарство одбране је, према писању портала Лента, објавило план за петоструко повећање броја стручњака за борбу против сајбер напада.

Министарство сада има око 900 таквих стручњака, али се планира да се њихов број повећа на 4.900.

Захваљујући том повећању, Кибернетичка команда у саставу Стратешке команде оружаних снага САД моћи ће да ефикасније спречава нападе на америчке компјутерске мреже, укључујући информационе мреже Пентагона.

Са друге стране, кинеска влада негира да спроводи сајбер шпијунажу америчких агенција и компанија, напомињући да је Пекинг честа мета америчких хакера.

Очекује се да ће се та тема наћи на столу следећег месеца, када би требало да се састану председници САД и Кине, Барак Обама и Си Ђинпинг.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару