Читај ми!

Израел: Уништићемо С-300!

Русија наставља испоруке противавионског система С-300 Сирији. Одлука Москве уследила свега неколико сати пошто је ЕУ укинула ембарго на продају оружја сиријским устаницима. Американци се уздају у команданта побуњеника, Салама Идриза. Израел: Уништићемо С-300.

Трка у наоружавању сиријске владе и побуњеника достигла је врхунац пошто су, у размаку од свега неколико часова, Брисел и Москва одлучили да наставе да испоручују оружје устаницима, односно снагама које се боре на страна Башара ал Асада.

"Ногу" је повукао Брисел, одлуком да укине емабрго на испоруке оружја побуњеницима, упркос чињеници да су чланице ЕУ биле дубоко подељене по том питању. Велика Британија и Француска су се нарочито залагале за укидање ембарга док су Аустрија, Шведска, Финска и Чешка Република имале резерве према таквој одлуци.

Према тврдњама званичника ЕУ, коначна одлука о испорукама оружја устаницима неће бити донета пре 1. августа".

Британија и Француска су, одмах, демантовале такво тумачење, наводећи да не морају да чекају 1. август како би почело наоружавање устанике,али да ће "избећи унилатералне акције".

Практично, то значи да Лондон и Париз сматрају да могу подмах да пошаљу оружје побуњеницима, али да то, бар та сада, неће чинити.

Неколико сати касније, Сергеј Рјабков, заменик министра спољних послова Русије, рекао је да ће та земља наставити да испоручује сиријској влади против-авионске ракете. Рјабков је казао да су се ракете типа С-300 показале као „фактор стабилности" које би „неке усијане главе" могле да одврати од уласка у конфликт.

Рјабков је, истовремено, оптужио европске лидере да "распирују пламен конфликта", као и да су довели у питање одржавање мировне конференције о Сирији.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је био унеколико директнији од свог помоћника, рекавши да потези запада подривају идеју о сазивању међународне конференције, која би могла бити одржана 15. јуна у Женеви.

"Широк спектар потеза који су повучени, и то не без учешћа или подршке наших западних партнера, укључујући САД и Франуску, не помажу идеји сазивања конференције", рекао је Лавров. "Сада је тренукат да одлучимо желимо ли уопште конференцију".

Ни Израел није остао равнодушан, па је министар одбране Моше Јалон упозорио да ће бомбардовати системе С-300, уколико икада стигну у Сирију, јер домет тих ракета "покрива" летове војних и цивилних авиона изнад територије те државе.

"Та пошиљка још није на путу и надам се да неће ни бити... Уколико стигне у Сирију, знаћемо шта да радимо", рекао је израелски министар.

Американци се, за сада, држе релативно по страни када је у питању наоружавање устаника, али су последњих месеци "карте бацили" на Салама Идриза, команданта Слободне сиријске армије, чије снаге обучавају у Турској и Јордану.

 

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару