Читај ми!

Санкције Сирији још годину дана

Владе земаља ЕУ продужиће све финансијске и економске санкције против Сирије за још годину дана, договорено у Бриселу. Постигнут и договор о укидању ембарга на оружје побуњеницима, али не и режиму Башара ел Асада. Одлука ЕУ директно штети изгледима за сазивање међународне конференције, оценила Москва.

Шефови дипломатија земаља чланица Европске уније постигли су договор да продуже све финансијске и економске санкције против Сирије за још годину дана, јавила је агенција Ројтерс. Владе ЕУ ће се, за сада, уздржати од било каквих испорука оружја у Сирији, кажу дипломате.

После 12 сати тешких преговора у Бриселу, британски шеф дипломатије Вилијам Хејг је синоћ објавио да је постигнут договор о укидању емабрга на оружје побуњеницима, али не и режиму сиријског председника Башара ел Асада, преноси АФП.

Tоком разговора је, међутим, било јасно да је ЕУ подељена по том питању. Велика Британија и Француска су се нарочито залагале за укидање ембарга док су Аустрија, Шведска, Финска и Чешка Република имале резерве према таквој одлуци.

Слање оружја је "противно принципима" Европе која је "мировна заједница", изјавио је аустријски министар спољних послова Михаел Шпинделегер који је дуго био најгласнији противник укидања емабрга.

Француски званичник, на кога се позива АФП, истакао је да је "ово теоретско укидање ембарга и да у пракси неће бити донета одлука о евентуалном слању оружја пре 1. августа".

То одлагање ће омогућити одржавање међународне мировне конференције о Сирији, под покровитељством САД и Русије, којој би требало да присуствују и Асадов режим и опозиција.

Према споразуму из Брисела, свака земља чланица ЕУ има право да сама одлучи да ли ће слати оружје побуњеницима. Међутим, министри су обећали да ће водити рачуна да не дође до злоупотреба и да се поштују правила ЕУ о извозу оружја.

Хејг је рекао да се Британија залаже само за политичко и дипломатско решење сукоба у Сирији, али да је ЕУ јучерашњом пресудном одлуком "Асадовом режиму послала снажну поруку из Европе о томе шта мисли о бруталности, убојствености и криминалности овог режима".

Сиријска опозиција је оценила да је одлука ЕУ да укине ембарго на оружје побуњеницима "сувише мало и сувише касно".

"То јесте позитиван корак, али бојимо се да би то могло бити премало и прекасно", изјавио је Луај Сафи, портпарол Сиријске националне коалиције, највеће опозиционе групе у Сирији, пренео је АФП.

"Сиријски народ је разочаран. Они су мислили да демократске земље брину о онима који се боре за демократију. Ми морамо заштитити цивиле, сиријски народ. Оружје би било један елемент, али бисмо волели да ЕУ заузме озбиљнији став, да донесе јасну одлуку", додао је Сафи.

Москва: Укидање ембарга директно штети миру

Русија је поручила да одлука ЕУ да укине ембарго на оружје сиријским побуњеницима, али не и режиму, "директно штети" плановима за одржавање мировне конференције о Сирији следећег месеца.

"Ми смо разочарани због одлука које не само што не промовишу политичко решење већ су и у супротности са политиком саме ЕУ", рекао је портпарол Министарства спољних послова Сергеј Рјабков за Итар-Тас.

Рјабков је, такође, оптужио ЕУ за "двоструке аршине" зато што је укинула ембарго опозицији, али не и снагама сиријског председника Башара Асада.

У међувремену, Москва је саопштила да предвиђена испорука руских софистицираних ракетних система земља-ваздух С-300 Сирији представља фактор стабилности, намењена разуверевању сценарија спољашње интервенције у тој земљи, саопштено је у Москви.

"Сматрамо да је та испорука фактор стабилности и да мере те врсте разуверавају у већини случајева неке загрејане главе да кроје сценарио у којима би конфликт постао међународни, уз учешће страних снага", рекао је Ријабков.

Ембарго на оружје Сирији, истиче 31. маја у поноћ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару