Читај ми!

ЕУ: Без комромиса за Сирију

Министри спољних послова ЕУ нису успели да постигну компромис у спору о томе да ли треба снабдевати оружјем сиријске побуњенике, када крајем недеље истекне ембарго на оружје Сирији. Министри позивали обе стране да седну за преговарачки сто.

Владе земаља Европске уније нису успеле да постигну договор о ублажавању санкција на увоз оружја Сирији, чији је циљ требало да буде помоћ побуњеницима који се боре против председника Башара ел-Асада, рекао је министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер.

Министри спољних послова чланица ЕУ су се састали у Бриселу у покушају да премосте различита гледишта по том питању. Британија и Француска се залажу да се европским владама дозволи испорука оружја Сирији, чему се противе Аустрија и још неколико земаља.

"Жалим што после дугих разговора није било могуће пронаћи компромис са Британијом и Француском", рекао је Шпинделегер новинарима.

Тема разговора је обимни пакет санкција ЕУ против режима сиријског председника Башара ал-Асада, укључујући ембарго на оружје који ће, уколико се свих 27 држава чланица европског блока не усагласе о његовом продужењу, истећи 31. маја у поноћ, преноси АФП.

Агенција Франс Прес је имала увид у документ према којем би та опција, уколико буде усвојена, значила обнављање санкција против Асадовог режима, што укључује замрзавање средстава његовој породици и сарадницима, на још годину дана.

ЕУ би се у начелу усагласила да главној опозиционој Националној коалицији доставља оружје. Међутим, допремање оружја би било одложено док свих 27 чланица не донесу нову политичку одлуку 1. августа.

На почетку данашњих разговора, 27 министара остали су подељени на три групе: ону која је за укидање ембарга на оружје како би се наоружали побуњеници, ону која је против тога и трећу, већу групу која ради на постизању консензуса.

За задржавање ембарга на оружје су Аустрија, Финска, Чешка Република и Шведска, које се снажно противе слању веће количине оружја у земљу која је већ у крвавом сукобу и страхују да би оно могло да заврши у погрешним рукама.

Истовремено, у Истанбулу, главна сиријска опозициона група Национална коалиција позвала је шефове дипломатија ЕУ да укину ембарго.

Три опције Кетрин Ештон

Канцеларија Кетрин Ештон је протеклог викенда ставила три опције на сто: обнова ембарга на оружје, истицање тог ембарга, или снабдевање побуњеника оружјем уз низ услова и заштитних мера. Проблем са којим је сучена Европа најбоље је пре почетка скупа дефинисала Немачка.

"Покушаћемо да постигнемо заједнички европски став. Што Европа буде једниственија, то ћемо већи утицај имати на решавање кризе у Сирији", истакао је министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле.

Европа покушава да приволи обе стране да седну за преговарачки сто. И Асадов режим, и побуњеници, изјављују да јесу за преговоре, али сви покушавају да садашње безвлашће искористе што је боље могуће.

Министар спољних послова Холандије Франс Тимерманс сматра да ако једна страна мисли да може да оствари војну победу, то је неће стимулисати да дође на преговоре у Женеву.

"Асад тренутно има неограничено снабдевање оружјем. Зато му ембарго на извоз оружја Сирији шаље јасну поруку да мора да преговара", каже Тимерманс.

И Велика Британије је позвала сиријске побуњенике да седну за преговарачки сто.

"Сиријској опозицији смо јасно рекли да мора да дође на мировну конференцију у Женеви, јер ће на крају то да се реши само политички и дипломатски", рекао је министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару