Читај ми!

Серија експлозија у Багдаду, 75 мртвих

Најмање 75 људи погинуло у серији бомбашких напада у Багдаду. На прометним пијацама одјекнуло најмање 11 експлозија. У таласу насиља, који је захватио Ирак пре две седмице, до сада погинуло више од 300 људи.

У серији бомбашких напада у већински шиитским деловима Багдада погинуло је више од 75 људи, јавља агенција Ројтерс. На прометним пијацама широм Багдада одјекнуло је најмање 11 експлозија.

Аутомобили напуњени експлозивом били су паркирани у четвртима Саби ал-Бур, Баја, Казимијах, Садриа и ал-Малиф, саопштили су неименовани полицијски и болнички званичници.

У експлозији на пијаци у ал-Малифу погинуло је шест особа, мање од једног сата после бомбашког напада у прометној трговачкој улици у центру главног града Ирака, где је страдало петоро људи, а повређено 14, међу којима четири полицајца.

Неколико радњи је делимично оштећено или изгорело. Полиција је затворила подручје док су ватрогасци покушавали да угасе ватру.

У источној области Нови Багдад једна особа је погинула када је експлодирала аутомобил-бомба док је полиција чекала стручњаке за експлозив, а на пијаци у северној четврти Саби ал-Бур у нападу је погинуло осам, а рањено 26 људи.

Још шест особа је погинуло а 16 повређено у експлозији у југозападној четврти Баја, а у северном делу града, код аутобуског и такси стајалишта, погинуле су четири, а рањено 11 особа.

На пијаци у центалној области Садриа експлозија је донела три живота. Две бомбе су експлодирале у источној четврти Хабибија, где је погинуло 12 а рањено 35 људи, а у четврти Џиср Дијала је страдало пет особа.

У нападима аутомобилима-бомбама четири особе су погинуле у северној области Саб, а три у Мадаину. Нико за сада није преузео одговорност за нападе, који су изведени на начин који обично примењује ирачки огранак Ал Каиде.

Према подацима Уједињених нација, више од 700 људи убијено је у нападима у априлу, што је највећи број жртава на месечном нивоу у последњих пет година. У таласу насиља који је захватио Ирак пре две седмице, у мају је погинуло 300 људи, подсећа Ројтерс.

Напади су појачали тензије између мањинских сунита и власти под вођством шиита. Учестали бомбашки напади продубљују страхове да би земља могла да упадне у спиралу насиља шиита и сунита, која је 2006. и 2007. године однела животе хиљада људи.

Тензије између шиитског вођства државе и сунитске мањине су најјаче, од када су се америчке снаге напустиле Ирак у децембру 2011. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару