Читај ми!

Ракета из Либана испаљена ка Израелу

Из јужног Либана, где делујe Хезболах, који подржава сиријског председника Асада, испаљена ракета на север Израела. Нема штете, трага се за локацијом где је ракета експлодирала. У Бриселу и Паризу састанци светских званичника о Сирији.

Либанска Национална новинска агенција јавила је да је ракета испаљена из јужног Либана ка Израелу.

Агенција је прецизирала да је ракета испаљена касно у недељу увече с локације крај јужног града Марџајуна, десетак километара од северне израелске границе.

Израелска страна је саопштила да није причињена штета, али да су становници Метуле на северу земље чули експлозију и да се трага за ракетом.

Уз шиитску организацију Хезболах, која подржава режима Башара ел Асада у Сирији, и палестинске групе делују у јужном Либану, подсећа Асошиејтед прес.

Лидер либанског Хезболаха шеик Хасан Насралах у суботу је најавио победу у Сирији, где се припадници његове организације боре уз регуларну армију против побуњеника који покушавају да збаце режим.

"Кажем свим поштованим људима, муџахединима, херојима: увек сам вам обећавао победу и сада вам обећавам нову победу у Сирији", рекао је он на обележавању 13 година од повлачења Израела из Либана.

Насралах је такође рекао да ће Хезболах увек бити уз свог савезника, сиријског председника Башара ал Асада и његов режим, истакавши да су то његови сопствени интереси.

Напетост је висока у Либану, земљи у коју се прелива грађански рат из Сирије и има сукоба на улицама и насиља.

Свет тражи решење за ситуацију у Сирији

У Паризу и Бриселу се данас, уз присуство високих светских званичника, одржавају састанци посвећени ситуацији у Сирији, у оквиру припрема међународне мировне конференције "Женева два".

Амерички државни секретар Џон Кери и министри спољних послова Француске и Русије Лоран Фабијус и Сергеј Лавров састаће се у Паризу, а о Сирији ће у Бриселу разговарати европски министри спољних послова.

Састанци се одржавају дан пошто је Дамаск саопштио да ће у јуну присуствовати конференцији "Женева два" посвећеној Сирији, чије су одржавање иницирали Москва и Вашингтон.

Сиријска опозиција, међутим, још није потврдила учешће на конференцији и у више наврата је поновила да је одлазак са власти сиријског председника Башара ел Асада услов за учешће Сиријске националне коалиције на том скупу.

На састанку у Бриселу биће речи о снабдевању оружјем сиријских побуњеника, о чему већ дуго европске земље не успевају да постигну заједнички став.

Министри спољних послова разговараће и о продужењу санкцијама сиријском режиму, пошто садашње истичу 31. маја. 

Одржавање конференције "Женева два" предложиле су САД и Русија, као покушај да се оконча двогодишњи грађански рат у Сирији, у којем је погинуло више од 94.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару