Читај ми!

Нови нуклеарни инцидент у Јапану

Тридесет радника озрачено у постројењу "Џеј Парк", у нуклеарном комплексу Токаи, недалеко од Токија. Радници озрачени приликом неуспелог експеримента из области физике елементарних честица.

Јапанска агенција за нуклеарну енергију саопштила је да је 30 научника и инжењера у експерименталном постројењу "Џеј Парк", у префектури Ибараки, недалеко од престонице Токија, озрачено при вршењу експеримента из области физике елементарних честица.

Експеримент је имао за циља продукцију и проучавање субатомских честица испаљивањем протонског снопа на злато.

До цурења радијације је дошло када је, због квара на магнету који убрзава протоне, сноп ових елементарних честица у акцелератору био испаљен снагом 400 пута већом од жељене, услед чега је дошло до прегрејавања и топљења злата, и ослобађања гасова са непредвиђено великом количином радијације.

Због раста притиска и радијације у акцелератору, ти гасови су испуштени напоље кроз вентилациони систем.

До сада је прегледано 49 од укупно 55 истраживача и инжењера који су боравили у том постројењу у месту Токаи, 120 километара североисточно од Токија.

Утврђено је да 30 особа удахнуло радиоактивне честице, примивши дозу од 0,1 до 1,7 милисиверта.

Радијација у природи се обично креће око 0,1 микро сиверта на сат, док један снимак плућа рендген апаратом обично значи изложеност зрачењу од око 50 микро сиверта (0,05 милисиверта).

Јапанска јавност шокирана је овим инцидентом будући да, по речима стручњака, ово експериментално постројење није било конструисано тако да пружи заштиту од евентуалног квара на опреми.

Такође, вентилациони систем није имао филтер који би спречио или умањио испуштање радиоактивних честица у ваздух.

Експерти и медији оптужују руководство експерименталне установе да је олако донело одлуку о испуштању радијације у ваздух, без претходног мерења њеног нивоа унутар постројења.
 
Најстарији нуклеарни комплекс у Јапану 

Експериментално постројење "Џеј Парк" део је већег нуклеарног комплекса у малом месту Токаи у префектури Ибараки, где се налазе и два нуклеарна реактора, од којих је први, најстарији у Јапану, изграђен још шездесетих година.

Овај реактор избачен је из употребе 1998. године, док је други, новији, угашен у марту 2011. године након наиласка великог цунамија, који је нешто северније, у суседној префектури Фукушима, проузроковао нуклеарну катастрофу.

Док је централу "Фукушима 1" прогутао талас висине око 15 метара, Токаи је био погођен мањим цунамијем, висине од 5,4 метра, услед чега је једини тамошњи функционални реактор изгубио напајање струјом и почео да се прегрева. 

Ипак, већина резервних пумпи за убацивање морске воде у реактор су остале у функцији, па је он охлађен, чиме је избегнут мрачни сценарио из Фукушиме.

Нуклеарни комплекс у Токаиу, међутим, има сопствену мрачну историју - он је поприште најозбиљнијег нуклеарног инцидента у Јапану пре Фукушиме.

Наиме, 1999. године у овом комплексу су погинула два радника када је у постројењу за обраду уранијума дошло до неконтролисане нуклеарне реакције.

Овај опасни нуклеарни акцидент, срећом, није имао последице по животну средину ван круга постројења.

Такође, 1997. године, 40 радника тог комплекса озрачени су када се у делу постројења за процесуирање истрошеног горива десила мања експлозија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару