Читај ми!

Израел, гнев због премијеровог сладоледа

Нове мере штедње израелског премијера Нетанијахуа изазивају револт грађана, који масовно протестују. За то време, премијеров сладолед финансира се из буџета, као и 130.000 долара вредна кабина за спавање.

Економска криза све више погађа и Израел, а нове мере штедње премијера Нетанијахуа изазивају револт грађана, који масовно протестују, сматрајући да су предизборна обећања изневерена. Све би било лакше да премијер није приликом недавног путовања у Лондон потрошио готово 130 хиљада долара на кабину за спавање.

У продавници сладоледа у Јерусалиму израелски премијер годишње троши 2.700 долара из буџета. Омиљен му је, кажу, сладолед од пистаћа.

Гнев грађана изазвала је и репортажа једне телевизијске станице о томе како је премијер, путујући на сахрану Маргарет Тачер, потрошио 127.000 долара на постављање специјалне кабине за спавање, јер му је било неопходно да се током лета одмори и буде свеж за важне састанке у Лондону.

Чак 4.000 људи на интернету је потписало петицију да премијер сам плати те трошкове. Након оштрих критика, Нетанијаху је наредио да се кабина више не поставља, а укинут је и рачун за сладолед.

Економију земље потреса дефицит од 11 милијарди долара. Хиљаде људи на улицама протестују због најављеног смањења буџетских трошкова и социјалних давања, те повећања пореза.

Претходна Нетанијахуова влада пала је управо због неодлучности у борби са дефицитом. Актуелни министар финансија, харизматични бивши ТВ новинар, Јаир Лапид, обећао је на јануарским изборима да ће заштитити средњу класу.

Предложено је повећање пореза на додату вредност на 18 одсто. Смањење ће се применити и на буџет за војску.

Мајкл Стравчински са Економског института у Јерусалиму каже да Израел за камате издваја четири одсто бруто домаћег производа, што га ставља у групу најскупље задужених земаља, попут Португалије и Грчке. "Нема другог избора, са тим се морамо суочити", упозорава Стравчински.

Грађане највише погађа смањење дечијих додатака, а нове мере коштаће просечну израелску породицу више од 2.200 долара годишње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару