Читај ми!

Стокхолм, криминал или незадовољство?

Шесте ноћи нереда у шведској престоници Стокхолму запаљено неколико аутомобила, избио је пожар у једној школи, али се ситуација смирује. Од синоћ, улицама патролирају и полицајци из Малмеа и Гетеборга, који су стигли као појачање.

У главном граду Шведске ватрогасци су ноћас примили 40 позива, углавном због запаљених возила у неколико предграђа. Ухапшене су 23 особе, а нереда је било и у другим градовима где су такође паљена кола, школе, центри за дневну негу, нападнуте полицијске и ватрогасне станице.

У средишту нереда су делови престонице где живе млади, необразовани, незапослени имигранти.

Локално становништво сматра да се то дешава због дискриминације и високе стопе незапослености, преноси Би-Би-Си.

Нереди су избили због тога што је полиција убила једног 69-годишњег човека у предграђу Стокхолма приликом покушаја хапшења. Полиција тврди да их је човек напао ножем, док демонстранти тврде да се ради о прекомерној употреби силе.

Очевици су за британску телевизију рекли да су нереди "мешавина криминала и разочараних младих људи у подручјима с високом стопом незапослености и лоших школских резултата".

На друштвеним мрежама наведен је податак да је у 24 одсто младих имиграната у предрађу где је дошло до немира, незапослено или да не похађају школе.

Исти извори су додали да је политика Шведске о интеграцији странаца неуспешна.

"Међутим, не може се никада прихватити насиље као начин показивања незадовољства у друштву. Ти тинејџери не схватају да тако уништавају сопствену будућност као и будућност других људи који живе на том подручју", навели су очевици.

Шведски министар за интеграције Ерик Уленхаг рекао је да на кратке стазе, у тим подручјимаа треба да се врати нормални свакодневни живот.

"На дуге стазе, треба да створимо позитивну атмосферу у тим предграђима", поручио је Уленхаг.

Британско министарство спољних послова саветовало је своје грађане да не иду у предграђа Хасби, Хагсатра, Рагсвед и Скогас и да слушају извештаје локалних медија о ситуацији. Сличне инструкције својим грађанима упутила је и админситрација САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару