Немири бесне у земљи благостања

Насиље се са улица шведске престонице шири и на друге градове. Полиција ухапсила 13 особа због уличног насиља. На десетине пожара подметнуто у предграђима Стокхолма и Малмеа, у којима живи велики број имиграната.

Полиција је у Стокхолму ухапсила 13 особа, углавном младих људи, због уличног насиља, у коме су запаљене школе и полицијске станице. Насиље се шири и на друге градове. Влада најављује боље образовање за младе, али и непопустиљивост према изгредницима.

Немири су изненадили свет, у коме Шведска важи за мирну, богату земљу, у којој живи 15 одсто имиграната.

У земљи благостања, пети дан бесне немири, у којима је подметнуто на десетине пожара у предграђима Стокхолма и Малмеа.

Полиција у Стокхолму добиће појачање из осталих градова због могућих нереда, јавио је Франс прес, извештавајући и о упозорењу Велике Британије и САД њиховим држављанима да избегавају те рејоне.

"Добићемо вечерас појачање из Гетеборга и Малмеа", рекао је полицијски портпарол Кјел Линдгрен. Истичући да је 13 особа приведено, Линдгрен је рекао да су родитељи и волонтерске организације уличним патролама протеклих ноћи помагале смањењу интензитета нереда.

На мети стотина, углавном младих људи - нашле су се школе, културни центри, продавнице. Насиље бесни у насељима, у којима живи велики број имиграната, међу којима је и највећи проценат сиромашних. Међу азилантима је 16 одсто незапослених, готово три пута више него међу осталима.

Шведска, у којој је просечна плата три и по хиљаде долара, и која је званично изашла из кризе, није решила незапосленост међу младима, а посебно сиромаштво које погађа имигранте. У сиромашним предргађима шведских градова, живи и до 80 одсто имиграната.

Социјални радник Камила Салазар каже да нека деца у тим предграђима нису завршила ни основну школу, па да је "готово немогуће да нађу посао".

Насиље у Шведској нарушило је слику те скандинавске земље, као оазе за имигранте и азиланте, познате по издашној социјалној политици. Све више се полемише о способностима земље да асимилира имигранте.

Премијер Шведске Фредрик Рејнфелт рекао је да ће влада омогућити школовање већем броју младих.

"Насиље чине они, који мисле да ће тако променити друштво. Велики број имиграната обогаћује наше друштво, али има и проблема - од учења језика, прихватања животног стандарда", рекао је Рејнфелт.

Међу земљама ОЕЦД-а, Шведска годинама бележи највећи раст социјалног и економског јаза у друштву - због смањивања улоге државе.

Ипак, неки сматрају да проблем није у држави или Швеђанима, већ неспремности странаца да се интегришу, да раде и да уредно плаћају порезе.

Проблеми су почели у рејону Хусби на северозападу Стокхолма, где је 80 одсто становника имигрантског порекла, после убиства 69-годишњег житеља који је у јавности носио мачету.

Локални активисти тврде да је убиство изазвало бес међу младима који тврде да трпе полицијску бруталност и расизам.

Укупно је од почетка нереда у недељу ухапшено 29 особа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару