Читај ми!

БНД: Асад ће опстати...

Немачки обавештајци драматично променили процене исхода грађанског рата у Сирији. БНД сматра да је Башар ел Асад учврстио власт и да је спреман да зада озбиљне ударце побуњеницима, али и да нема снаге да их у потпуности порази.

Режим Башара ел Асада је учврстио власт и способан је да у било ком тренутку изведе успешне операције против побуњеника, наводи се у извештају немачке обавештајне службе БНД, наводи Шпигл. Шеф БНД-а Герхард Шиндлер је о новој процени обавестио изабране немачке политичаре.

Нови извештај БНД-а представља, суштински, озбиљан заокрет, јер су немачки обавештајци, колико прошлог лета, процењивали да Асадов режим неће "преживети" 2013. годину, пре свега због логистичких проблема војске и све већег броја дезертера.

Од тада се ситуација драматично променила, па је Шиндлер немачким политичарима представио карте на којима се види да владине снаге имају чврсте линије снабдевања муницијом, као и да је решен проблем горива за оклопна возила и авионе.

"Овакво стање омогућава Асадовим снагама да се одупру нападима устаника и поврате положаје које су, претходно, изгубили", наводи Шпигл, додајући да "Асадова војска није довољно јака да у потпуности порази побуњенике".

Ова оцена немачких обавештајаца, чини се, одговара стварном стању на терену, пошто су Асадове снаге успеле да преузму иницијативу у региону који се протеже од Дамаска до Хомса, а побуњеници су протерали устанике из неколико насеља у престоници и пресекли им линије снабдевања.

Истовремено, сматра БНД, устаници, у чијим редовима се бори и неколико група исламиста повезаних са Ал Каидом, суочени су са озбиљним проблемима, пре свега због међусобних трвења ривалских јединица. Да ствар по устанике буде гора, Асадове снаге су успеле да пресеку неколико виталних комуникација, чиме су онемогућили евакуацију рањеника.

"Уколико се садашњи трендови наставе, владине снаге ће до краја године преузети потпуну контролу над јужним делом Сирије, па ће побуна опстати само на северу, где доминирају курдске бригаде", навео је шеф немачких шпијуна.

БНД, такође, сматра да су мале шансе за озбиљне преговоре зараћених страна, пре свега због лоше координације политичких представника побуњеника, који се углавном налазе ван Сирије, и бораца, који, уосталом, и не признају њихов ауторитет.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару