Читај ми!

Обновљени сукоби у Конгу

Најмање 19 људи погинуло у сукобима војске Конга и побуњеника у близини источног града Гоме. Сукоби прете да наруше крхки шестомесечни мир само неколико дана пре планиране посете генералног секретара УН Бан Кимуна.

У сукобима између војске Конга и побуњеника у близини источног града Гоме који трају већ други дан, погинуло је најмање 19 људи, па постоји опасност од нарушавања крхког шестомесечног мира само неколико дана пре планиране посете генералног секретара Уједињених нација Бан Кимуна.

Владине снаге и побуњеници паравојне формације "М23" почели су рано јутрос да размењују ватру из тешког наоружања, а експлозије су се могле чути и касно после подне. Побуњеници су блокирали пут који води из града на север земље, док су цивили бежали испред њих са стварима и стоком, јавља Ројтерс.

""М23" је покушао да 'прегази' наше положаје и сада их потискујемо. Уверени смо да ћемо одбранити Гому", рекао је портпарол војске, пуковник Оливије Хамули.

Портпарол владе Ламбер Менденавео је да је у јучерашњим сукобима погинуло 15 побуњеника и четири војника. Сукоби су вођени северно од Гоме, највећег града на истоку Демократске Републике Конго.

Детаљи о жртвама данашњих сукоба још нису познати, али и војни и побуњенички извори су казали да је у гранатирању било још жртава.

Ово су први сукоби од новембра када је "М23" истерао војску и на кратко заузео Гому, упркос присуству више хиљада мировањака УН.

Портпарол "М23" Амани Кабаша је демантовао информацију да су побуњеници започели сукобе, рекавши да су они други дан за редом били изложени гранатирању војске, па је њихов командант Султани Макенга издао наређење да одговоре.

"Изгледа да влада хоће да се бори. Не постоји политичка воља за постизање мировног споразума преговорима", истакао је Кабаша.

Преговори у ћорсокаку

"М23" је током једногодишње побуне често користила наводну агресију војске као изговор за покретање офанзива, али је протеклих месеци ослабљен унутрашњим сукобима и дезертерством, док војска Конга покушава да се реорганизује после прошлогодишњег пораза.

Стручњаци УН су оптужили Руанду да је прошле године послала војску и оружје преко границе да би помогла "М23". Руанда негира оптужбе.

Мировни преговори између "М23" и конгоанске владе у Кампали, престоници суседне Уганде, доспели су у ћорсокак.

"М23" углавном чине припадници претходне побуњеничке организације чији су припадници претежно били Тутси и која се интегрисала у војску после мировног споразума 2009.

Али они су прошле године масовно дезертирали и интензивирали обуку у својим упориштима припремајући се за долазак интервентне бригаде УН са задатком да неутралише оружане групе широм региона.

Бригада УН ће имати око 3.000 војника из Јужне Африке, Танзаније и Малавија који ће се придружити постојећој мировној мисији од 17.000 припадника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару