Читај ми!

Смртоносни торнадо у Оклахоми

Најмање 24 мртвих, а на стотине људи повређено у разорном торнаду у Оклахоми. Град Мур готово сравњен са земљом. Конфузија око бројa мртвих.

Торнадо ширине три километра, сравнио је готово цео амерички градић Мур у Оклахоми. Најмање 24 људи је погинуло, а на стотине је повређено. Конфузија око броја мртвих, јер је првобитно објављено да је 90 људи погинуло.

Кроз град Мур у Оклахоми прошао је торнадо изузетне снаге, који је рушио све пред собом.

Амерички метеоролошки центар проценио је да је био јачине четвртог степена, на Фуџитиној скали од пет степени. Уништен је велик број кућа а две школе и једна болница потпуно су сравњене са земљом док је торнадо "слагао" аутомобиле једне преко других.

"Видели смо људе како излазе испод рушевина. Морали смо буквално да склањамо зидове са њих," рекао је један од људи који учествује у акцији спасавања.

Због торнада, авионима је привремено забрањено да лете изнад Оклахоме, са изузетком оних који помажу у потрази за преживелима.

Иако је прво битно објављено да је погинуло 90 људи и да међу погинулима има 20 деце, која су страдала у две порушене школе, амерички медији су објавили да су откривено 24 тела.

Амерички председник Барак Обама прогласио је стање велике елементарне непогоде у држави Оклахома.

Мобилисана је и Национална гарда Оклахоме чији ће припадници пружити помоћ жртвама торнада.

Мери Фолин, гувернер државе Оклахома каже да има много породица које још увек не знају шта се десило са њиховим најближима.

"Мобилисали смо све расположиве снаге да пронађемо и спасемо оне који су испод рушевина," рекла је гувернерка.

Како преносе амерички медији, очевици тврде да је торнадо деловао разорније него онај из 1999. године, када је погинуло више од 40 људи, а уништено je на хиљаде домова. Тадашњи торнадо је био максималне јачине Ф5, а направио је штету већу од милијарду долара.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару