Бангладеш, рај за дизајнерске куће

Више од 300 фабрика у Бангладешу које су привремено затворене после рушења текстилне хале, поново покреће своје погоне. У рушењу зграде погинуло више од 1.000 радника, што је подсетило на нехуманост према радницима који производе одећу за светске дизајнерске куће.

У Бангладешу поново почиње да ради више од 300 фабрика, које су привремено затворене после рушења текстилне хале, када је погинуло више од хиљаду радника. Трагедија која је подсетила на нехуманост у којој се производи одећа за светске дизајнерске куће, натерала је синдикате на Западу да појачају безбедност у текстилним постројењима у Бангладешу.

Због најјефтиније радне снагу на свету, у Бангладеш су пресељене бројне европске и америчке текстилне фабрике.

Многи од четири милиона запослених у текстилној индустрији у тој земљи не примају ни минималну зараду од 38 долара. Ипак, радници привремено затворених фабрика једва су дочекали да поново уђу у хале.

"Желимо да наше текстилне фабрике раде. Ако раде добро, опстаће и ова индустрија и ми", истиче текстила радница из Даке Фатема Бегум.

Због јефтине радне снаге, која производи квалитетну робу, постројења у Бангладешу све чешће отварају и кинеске компаније. Неке европске и америчке модне куће договориле су се да побољшају безбедност и услове рада у текстилним фабрикама у Бангладешу.

"Окрећемо нови лист. Али нећемо бојкотовати компаније које нису потписнице договора, јер би то могло да значи затварање њихових фабрика у Бангладешу", објашњава Жилбер Унгбо из Међународне организације рада.

"Производимо текстил у Кини, Бангладешу, Индији, али чинимо све за безбедност тамошњих радника", каже дизајнерка из Данске Вига Свенсон.

За купце на Западу погођене кризом, највећа индустријска несрећа у Бангладешу је подсетник о томе колико се јефтино производи одећа познатих брендова.

Купци су свеснији да робу плаћају по високим ценама, упркос томе што су текстилни радници мизерно плаћени. Ни са већим ценама, радници не би били боље плаћени.

За понижавајући положај радника у Бангладешу, неки оптужују Владу у Даки која, штитећи главни извор прихода и интересе страних инвеститора, гуши синдикалну активност и хушка власнике фабрика једне на друге, како би обезбедили најнижу цену.

Бангладеш је трећи највећи произвођач одеће на свету, а текстилна индустрија мотор је развоја сиромашне земље са 160 милиона становника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару