Читај ми!

Сирија, злочин из освете

Побуњеник са видео снимка на којем се види како једе срце убијеног војника, правда свој поступак, јер каже да је учињен из освете. Признаје да је учествовао и у другим злоделима. УН тражи истрагу.

Сиријски побуњеник са видео снимка, који је шокирао свет, а на коме се види како једе срце убијеног војника, изјавио је да је то урадио у знак освете за злочине које су починиле режимске снаге, признајући да је учествовао и у другим злоделима.

Амерички недељник Тајм наводи да је преко Скајпа ступио у контак са сиријским побуњеником Халидом ал-Хамадом, који стоји иза овог бруталног чина.

Хамад је бранио свој поступак и рекао да је реч о освети за злочине које су починиле режимске снаге.

Он је рекао да је био подстакнут на овај гнусан чин пошто је у мобилном телефону мртвог војника пронашао снимак на коме се види да је он понижавао нагу жену и две њене ћерке.

Недељник наводи и да је Хамад описао друге злочине у којима је учествовао, а чије жртве су били припадници сиријске милиције, познате као шабиха.

"Имам још један снимак. На њему уз помоћ тестере сечем једног шабиху. То је тестера којом се сече дрвеће. Исекао сам га на велике и мале комаде", препричао је сиријски побуњеник свој злочин.

Тајм наводи да је Хамад сунит, као и већина припадника опозиције који се боре против режима Башара ал-Асада.

Хамад је речима да "ћемо срећом побити све њих" описао колику мржњу осећа према режимским снагама.

"Они су убили нашу децу у четврти Баба Амр и силовали наше жене", рекао је побуњеник, мислећи при том на преграђе централног града Хомса.

Ратни злочини на обе стране?

Гнусан видео снимак шокирао је јавност у свету и бацио је ново светло на оптужбе да је опозиција одговорна за ратне злочине.

Висока комесарка УН за људска права Нави Пилај затражила је истрагу о растућем броју оптужби за тортуру, егзекуције и друге врсте злочина побуњеника.

Слободна сиријска армија (ФСА) најавила је да ће казнити све оне који су починили злочине.

"Сваки поступак супротан вредностима за које је сиријски народ пролио своју крв и остао без својих домова - неће бити толерисан, починиоци злочина ће бити оштро кажњени, па чак и ако су повезани са ФСА", саопштила је главна побуњеничка група.

ФСА наводи и да су команданти на терену добили налоге да започну "брзу истрагу о овом случају, чији починиоци ће бити изведени пред лице правде", преноси Франс прес.

Истрага ће такође бити вођена без обзира да ли је мушкарац са снимка члан ФСА, каже се у саопштењу.

Огласила и главна опозициона снага - Сиријски национални савет, који је осудио Хамадов поступак, наводећи да је он у супротности са вредностима и принципима ФСА.

Реаговао је и Вашингтон, па је тако портпарол Стејт департмента Партик Вентрел рекао да су амерички званичници о "овом ужасном поступку" разговарали са лидерима Врховног војног савета.

"Они су нас уверили да не подржавају овакве поступке и да они не представљају већину наоружане опозиције", рекао је Вентрел.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару