Читај ми!

Руски обавештајци привели агента ЦИА

Агенти руске Федералне службе безбедности привели америчког дипломату Фогла Рајана Кристофера, под оптужбом за шпијунажу. Кристофер био сарадник америчке ЦИА и покушао да врбује сарадника једне од руских специјалних служби.

Припадници руске Федералне службе безбедности (ФСБ) привели су ноћас трећег секретара политичког одељења америчке амбасаде у Москви, Фогла Рајана Кристофера, под оптужбом за шпијунажу, пренела је руска агенција РИА Новости.

"Контраобавештајна служба ФСБ привела је кадровског сарадника америчке ЦИА, Фогла Рајана Кристофера, који је радио под плаштом трећег секретара политичког одељења амбасаде САД у Москви, при покушају врбовања сарадника једне од руских специјалних служби", наведено је у саопштењу ФСБ-а.

Код приведеног су пронађена специјална техничка средства, писане инструкције за врбованог руског грађанина, велика количина новца и средства за промену спољшњег изгледа. Приведени је одведен у ФСБ и после спровођења неопходних процедура предат званичним представницима америчке амбасаде.

ФСБ је објавио фотографију писма у којем је ухапшени амерички дипломата понудио руском агенту милион долара за сарадњу и дао прецизна упутства за даљу комуникацију.

Фотографија писма је објављена на руским државним телевизијама, а према преводу који је објавила агенција Асошиејтед прес, амерички дипломата је Русу понудио 100.000 долара и затражио да разговарају о његовом "искуству, стручности и сарадњи", уз могућност да исплата буде знатно већа "ако је спреман да одговори на нека специфична питања".

"За дугорочну сарадњу нудимо милион долара годишње уз обећање додатних бонуса за информације које ће нам помоћи", наводно пише у писму. Истакнуто је да је безбедност руског агента од највеће важности и да ће бити предузети кораци да његова безбедност буде осигурана, а да кореспонденција остане тајна.

У писму се затим детаљно описује како да их Рус контактира, отварањем новог налога на сервису за електронску пошту "Џи мејл" који би користио само за комуникацију са њима.

Руски агент се упућује да налог отвори у Интернет-кафеу и да не оставља праве личне податке којим би могао да се утврди његов идентитет. Наведена је и имејл адреса на коју треба да пошаље мејл, а затим да после седам дана провери да ли је добио одговор.

"Жељно ишчекујемо могућност сарадње с тобом у блиској будућности", пише на крају писма, са потписом "твоји пријатељи".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару