Читај ми!

У будућности без досадних предавања

Због појаве све већег броја интернет курсева у високом образовању, ускоро би могла нестати досадна предавања на факултатима, каже оснивач "Википедије" Џими Вејлс. Од традиционалних предавања требало је одустати пре више деценија и заменити их видео снимцима, сматра Вејлс.

Оснивач интернет енциклопедије Википедија Џими Вејлс оценио је да би ускоро могла нестати досадна предавања на факултатима због појаве све већег броја интернет курсева у високом образовању.

Вејлс је рекао да ће познати универзитети морати да реагују због све масовнијег интернет студирања, јер ће се иначе појавити друге високошколске установе које ће их заменити, као што се компанија "Мајкрософт" појавила заједно с персоналним компјутерима, пренео је Би-Би-Си.

"Нисам неко ко мисли да ће људи просто отићи на интернет и добити потпуно образовање без наставника. То је упрошћен модел који не би требало да буде наш систем", напоменуо је Вејлс и додао да мисли да постојећи универзитети треба да користе интернет технологију.

На основу свог искуства на факултету, Вејлс је рекао да су универзитети од традиционалних предавања требало да одустану пре више деценија и да их замене видеом снимцима.

"Имао сам предавање из више анализе и мој предавач је био на гласу као сјајан истраживач, али је једва знао енглески. Био је веома досадан и лош наставник и био сам потпуно изгубљен и очајан. Онда сам отишао у центар за предавања где су имали бетамакс касете с професором који је имао награде за предавања. У суштини сам с тим касетама учио. Али, и даље сам морао да идем на предавање где сам седео и желео да се убијем", навео је Вејлс.

Према његовим речима, тада је помислио зашто у будућности не би било забавних професора с потврђеним успехом у преношењу знања.

"Још нисмо тамо. На факултетима сте и даље у великим учионицама с веома досадним професорима и сви знају да то не иде најбоље. То чак није ни најбоље коришћење времена професора и слушалаца", рекао је оснивач Википедије.

Он је оценио да ће нови модели високошколске наставе дозвољавати студентима да користе снимљена предавања, а да ће се на часовима разматрати и развијати оно што су студенти научили гледањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи